Meniu Principal

Natalia Intotero: Proiectul Trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a trecut cu 260 pentru și o singură abținere

Se urmăreşte punerea în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei și are drept scop protejarea acestor monumente UNESCO prin măsuri de pază şi protecţie

 Trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara este unul dintre proiectele mult aşteptate de hunedoreni şi una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara.

Cele patru cetăţi din Munţii Orăştiei: Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa vor ajunge în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Alba.

Proiectul legislativ are drept scop protejarea acestor monumente UNESCO prin măsuri de pază şi protecţie, dar şi prin accesarea fondurilor necesare lucrărilor specifice de conservare şi restaurare a cetăţilor.

De asemenea, se urmăreşte punerea în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional.

În expunerea de motive, am arătat faptul că trecerea acestei moşteniri culturale şi istorice din Munţii Orăştiei în administrarea judeţului reprezintă o garanţie a păstrării identităţii noastre culturale. A contat, de asemenea, şi exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara din 2012. Trecerea acesteia în administrarea Consiliului Judeţean a avut efecte pozitive.

Mulțumim tuturor parlamentarilor care au susținut acest proiect și care au înteles că protejarea monumentelor UNESCO reprezintă o datorie nobilă pe care o avem cu toții.

 (Stirea urmatoare) »