Municipiul Hunedoara rămâne pe primul loc la capitolul fonduri europene
Atragerea de fonduri europene asigură Primăriei municipiului Hunedoara cel mai mare buget dintre toate UAT-urile judeţului, pentru al patrulea an consecutiv
Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli supus dezbaterii publice de către Primăria Municipiului Hunedoara prevede cheltuieli în valoare totală de 402.462.940 lei (peste 82 de milioane de euro, la cursul leu – euro actual). Trei sferturi din sumă vor fi îndreptate spre investiţii. Cea mai mare parte a veniturilor provine din fonduri europene, prin intermediul proiectelor pentru care municipalitatea a reuşit să obţină finanţări nerambursabile.
Bugetul local previzionat pentru 2021 se află la un nivel situat peste 400 de milioane de lei chiar dacă Legea Bugetului de Stat pentru anul 2021 a însemnat pentru municipiul Hunedoara o diminuare a veniturilor cu 11,5 milioane de lei (mai puţin cu 4 milioane de lei din cota defalcată din impozitul pe venit şi mai puţin cu aproximativ 7,5 milioane de lei în ce priveşte alocările destinate plăţii indemnizaţiilor destinate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora – diminuări decise de Guvern şi Parlament).
Astfel municipiul Hunedoara rămâne pe primul loc în judeţ la acest capitol, poziţie pe care a „urcat”, pentru prima oară în perioada post-decembristă, în anul 2018.
Cea mai mare parte a veniturilor o reprezintă finanţările europene pentru cele 21 de proiecte pe care Primăria Hunedoara le are în implementare: 274.073.980 lei. Veniturile din taxele şi impozitele locale previzionate sunt în valoare de 31.185.580 lei, iar cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit sunt în valoare de 55.164.000 lei. Sumele dedicate funcţionării unităţilor de învăţământ şi indemnizaţiilor cuvenite persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora (sume virate de la bugetul de stat) sunt în valoare de 22.421.000 lei.
Cu o astfel de structură a veniturilor, în mod normal şi natural, cea mai mare pondere din bugetul de cheltuieli o reprezintă investiţiile: 74,75 la sută din sumă, adică peste 300 de milioane de lei vor fi alocaţi capitolului „dezvoltare – investiţii” (fiind vorba mai ales despre fonduri europene, dar şi proiecte PNDL II la care se adaugă fonduri de la bugetul local).
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, atrage atenţia asupra faptului că angajamentele municipalităţii şi nevoile oraşului fac obligatorie îndreptarea unui procentaj ridicat din buget spre investiţii: „Am avut 22 de proiecte europene. Unul, în valoare de 2,5 milioane de lei, s-a finalizat anul trecut. Este vorba despre un proiect pentru digitalizarea administraţiei publice locale din Hunedoara. Mai sunt 21 de proiecte aflate în diferite faze de implementare. Valoarea totală a acestor proiecte, pentru care s-au semnat contracte de finanţare în ultimii doi – trei ani, este de aproximativ 72 de milioane de euro. În 2011 întregul buget al municipiului Hunedoara era de doar 22 de milioane de euro.
Ne deranjează diminuarea de aproape 12 milioane de lei provocată de deciziile luate la nivel central, dar, deocamdată, nu avem încotro, trebuie să facem economii şi să găsim soluţii, atât pentru nevoile curente ale oraşului, cât şi pentru cofinanţarea proiectelor europene pe care le avem în derulare. În 2016, în primul meu an de mandat, când anunţam că 39 la sută din buget va merge spre investiţii, mi se spunea că visez frumos sau că procentajul este prea mare şi se susţinea că, mai mult de atât, nu se poate. An de an, ponderea investiţiilor în bugetul total al Primăriei a crescut, iar în ultimii trei ani s-a situat în jurul aceluiaşi nivel de 74 – 75 la sută. Doar prin investiţii putem să dezvoltăm oraşul şi să răspundem aşteptărilor pe care hunedorenii le au de la noi”, adaugă primarul Dan Bobouţanu.
Proiectul de buget pe anul 2021 poate fi consultat pe site-ul Primăriei municipiului Hunedoara: www.primariahunedoara.ro la secţiunea „Transparenţă decizională”.