Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru anul 2021

Proiectele de investiţii, sume record în valoare de 61,4 miliarde de lei, 5,5% în PIB
Potrivit proiectului, creșterea economică va fi de 4,3% iar Produsul Intern Brut va fi de 1.116,83 miliarde lei. PIB-ul estimat este cu 7 miliarde de lei mai mare decât cel din 2020 și aproximativ egal cu cel din 2019.
Cheltuielile de investitii sunt preconizate la 61,4 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 5,5% in PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei față de anul 2020.
În 2020, guvernul liberal, în ciuda crizei sanitare și a crizei economice, a alocat pentru investiții cu 10 miliarde de lei mai mult decât guvernele socialiste în 2019, an în care a fost o creștere economică globală.
În campania electorală am promis un buget axat pe investiții și pe modernizare și astăzi ne ținem de cuvânt: avem cel mai mare procent din PIB alocat dezvoltării în ultimul deceniu.
Salariul mediu net va crește în acest an cu 147 de lei, de la 3.180 în 2020 la 3.323. Salariile de bază ale bugetarilor rămân în 2021 la nivelul din decembrie 2020.
Anul acesta suntem obligați să reducem cheltuielile acolo unde este posibil, fără să afectăm în niciun fel veniturile vreunei categorii sociale. Am spus foarte clar, nu se pune problema scăderii salariilor sau a pensiilor!
Obiectivul major în acest moment este să punem bazele unei creșteri economice solide, sănătoase, pentru perioada următoare.
În 2021 veniturile la buget vor crește cu aproape 13% față de anul trecut, iar acest lucru se datorează și plăților pe care statul a acceptat să le amâne anul trecut, pentru a nu pune presiune pe mediul privat. Am preferat să lăsăm acești bani antreprenorilor români, astfel încât ei să păstreze locurile de muncă, să mențină afacerile.
Nu vom crește în acest an nicio taxă! Vom scădea treptat deficitul însă nu prin măriri de taxe ci prin măsuri care să încurajeze creșterea economică sustenabilă. Am promis că nu vom avea creșteri de taxe și impozite și ne ținem de cuvânt.
Este un buget care ține cont de faptul că fiecare leu care îl compune provine din taxele și impozitele pe care le plătesc oamenii care muncesc în mediul privat. În schimbul acestor contribuții trebuie să returnăm beneficii în favoarea tuturor, nu doar anumitor categorii. Astfel, beneficiile trebuie să țină cont de calitatea serviciilor publice, dar și de grija de a stimula economia pentru a se dezvolta, prin investiții.
Am construit acest buget cu scopul de a transforma statul în unul eficient și performant și cu gândul de a face România și mai atractivă pentru investitorii străini. Avem încă nevoie de investiții străine masive și tocmai de aceea nu vom apela la măsuri populiste așa cum au făcut guvernele socialiste, măsuri care au ținut departe potențiale investiții.
Construcția bugetară oferă țării o perspectivă de dezvoltare rapidă fără precedent în istoria recentă a României. Banii care astăzi merg către spitale, către sistemul de educație, către infrastructură, vor produce bunăstare și creșterea nivelului de trai pentru toți românii.
Modelul socialist al PSD, bazat pe cheltuirea nesăbuită a banilor românilor și pe împrumuturi uriașe risipite în consum fără a lăsa ceva în urmă, a fost unul falimentar. În anii de creștere economică, PSD și-a bătut joc de banii românilor. Nu a construit nimic în educație, în sănătate, și a adus infrastructura țării în ruină.
Noi respectăm banii românilor! Tocmai de aceea, premierul Florin Cîțu a cerut miniștrilor să găsească soluții de reducere a cheltuielilor birocrației. Nu este corect ca aparatul birocratic să cheltuiască fără discernământ și fără niciun control banii pe care românii îi plătesc către stat – sub formă de taxe, impozite, accize etc. Românii se așteaptă ca în schimbul banilor pe care îi virează statului să primească în loc spitale moderne, un sistem de educație performant, autostrăzi.
Și companiile de stat aflate pe pierdere trebuie să-și reducă cheltuielile prin restructurări. Dacă companiile nu vin cu plan concret de restructurare, guvernul va limita subvențiile pentru acestea. Sunt sprijinite acele companii care demonstrează că doresc să se ajute și singure.
Pensia primită în 2021 de fiecare pensionar este mai mare decât cea din cursul anului trecut! Concret, este menținută creșterea punctului de pensie realizată în septembrie 2020, de 14%, fapt pentru care în acest an bugetul de stat va suporta în plus 8 miliarde de lei pentru plata pensiilor majorate.
Guvernarea PNL s-a preocupat ca puterea de cumpărare a pensionarilor să crească! Important este ca orice creștere a pensiilor să nu fie sufocată de inflație, de creșterea prețurilor. Aceasta a fost tactica folosită de PSD pentru a amăgi pensionarii cu majorări pe hârtie care nu au dus la creșterea puterii de cumpărare.
Ca și alte țări, traversăm o criză economică globală și suntem obligați să luăm măsuri de limitare a deficitului și de reducere a cheltuielilor publice. Soluția este de a folosi acest moment, care depășește voința unei țări sau a alteia, pentru a produce reformă și a aduce eficiență în aparatul public.
Bugetul pe 2021 se va închide cu un deficit de 7,16 % din PIB. În condiții normale, acesta ar fi un deficit foarte mare, și nicio instituție financiară internațională nu ar împrumuta un stat care are astfel de deficite. Nu traversăm, însă, o perioadă de liniște, ci una de criză, astfel încât a existat o abordare realistă și o acceptare a unor astfel de deficite.
Criza sanitară începe să fie stăpânită prin vaccinare. Ca și alte state europene, și România trebuie să se pregătească de acum pentru reducerea deficitului, pentru a ajunge în viitorul apropiat sub 3%, atât cât are voie o țară europeană. Ne vom întoarce la un deficit de sub 3%, gradual, vom face acest lucru fără a pune în pericol veniturile românilor, fără a veni cu noi taxe și impozite pentru mediul de afaceri și fără a afecta banii pe care îi alocăm investițiilor.
Premierul Florin Cîțu: Acest buget este un buget care se va axa pe investiţii. Doar prin investiţii putem să creștem economia, putem să creștem veniturile de la buget şi trebuie să ne permitem cheltuieli mai mari de pensii sau cheltuieli sociale. Altă formulă nu este.