Meniu Principal

Mihai Panaitescu: Cultura este singura modalitate de a avansa și de a ne îndrepta spre o lume mai civilizată

Managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu și directorul artistic al Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, Alexandru Grecu au demarat un amplu proiect cultural

 TAD are o colaborare foarte bună cu Teatrul “Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău, colaborare care se axează, în afară de schimbul de actori, un schimb artistic, pe un eveniment important ce va avea loc și la Deva, și la Chișinău, respectiv „Săptămâna teatrului”. Teatrul din Chișinău va veni cu mai multe producții la Deva, iar teatrul devean va juca la Chișinău o săptămână întreagă, o săptămână a teatrului transilvănean. Este un schimb cultural de excepție care, cel mai probabil, va avea loc în primăvara anului viitor.

A fost demarat un amplu proiect cultural între Teatrul de Artă Deva și Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău. Un prim pas a fost făcut deja, iar managerul Mihai Panaitescu a pus în scenă, la Chișinău, piesa de teatru „Ce vrăji a mai făcut soția mea?”, după John Tobias. Spectacolul s-a bucurat de un real succes. La începutul lunii noiembrie,  s-a  jucat una dintre cele mai mari producții ale teatrului devean, în colaborare cu cel de peste Prut, respectiv „Maestrul și Margarita”.

Am adus, la Deva, o parte din cultură și o parte din Moldova

Au fost regizate și jucate piese de teatru ce vor avea în distribuție actori din reședința de județ, dar și din Chișinău și fiecare instituție de cultură va avea mini-stagiuni în cele două orașe.

„Parteneriatul pe care îl avem cu Teatrul Național “Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău s-a materializat. Dacă până acum discutam despre proiecte, acum este vorba despre realizări. Este vorba despre două producții, una la Chișinău și una la Deva. La teatrul din Chișinău a fost piesa de teatru “Ce vrăji a mai făcut soția mea?”, împreună cu colectivul teatrului Satiricus. Sala a fost arhiplină şi spectacolul s-a bucurat de mare succes. Acest schimb cultural prinde rădăcini, iar oamenii încep să îl simtă. Aducând actorii de la teatrul Stiricus la Deva și lucrând efectiv aici, deja am adus o parte din cultură și o parte din Moldova. Este valabil și viceversa. Această fuziune ne bucură și nu poate fi decât un vector în evoluția mentalităților între cele două maluri ale Prutului.

Fără sprijin financiar din partea CJ Hunedoara multe dintre spectacolele pe care le-am realizat, și care au primit aprecierea publicului, nu ar fi fost posibile. Am reușit să transformăm o parte din banii contribuabililor în cultură de calitate, iar acest lucru ajută foarte mult. Cultura este singura modalitate de a avansa și de a ne îndrepta spre o lume mai civilizată”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.

Regizorul Alexandru Grecu: Unirea s-a produs deja în plan spiritual și la nivel artistic

„Am reușit să conturăm foarte bine proiectul de la Deva. Nu facem astfel de acțiuni doar pentru a fi bifate. Toți actorii se simt minunat și au format deja o familie, ceea ce înseamnă că unirea s-a produs deja în plan spiritual și la nivel artistic. Totodată, s-au întrunit și câteva școli de teatru și s-au făcut schimb de păreri și experiență. Aș zice că acest proiect nu a fost o simplă montare, ci un laborator de creație, a celor care au venit aici la Deva. Am încercat să facem altfel de teatru, unul modern”, a precizat regizorul Alexandru Grecu, directorul artistic al Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău.

Proiectele noastre sunt foarte ambițioase – spune Mihai Panaitescu

Anul viitor vor creşte numărul de spectacole şi, de asemenea, TAD are proiecte ambițioase legate de “Hunedoara lirică” și “Deva Performing Arts”.

“La ora actuală cred că suntem pe un loc fruntaș în ierarhia teatrelor de proiect din România, dar nu numai atât. Suntem cu mult înaintea unor teatre de repertoriu, pentru că în acest an am avut 14 premiere și peste 100 de spectacole şi sunt fericit că am ajuns la aceste performanțe. Repertoriul nostru este extrem de variat și important, începând de la William Shakespeare, cu ”Zadarnicele chinuri ale dragostei”, și am ajuns la Mihail Bulgakov, unul dintre cei mari dramaturgi și scriitori ai lumii. Proiectele noastre sunt foarte ambițioase. Cele două festivaluri pe care le organizăm, și care sunt susținute 100 la sută de Consiliul Județean Hunedoara, respectiv “Hunedoara lirică” și “Deva Performing Arts” vor crește calitativ, dar și ca număr de spectacole. Anul viitor avem ca invitați artiștii Opérei Montmartre din Paris. Începem o colaborare, care sperăm să continue și în anii următori, pentru că relația noastră profesională este una foarte bună. De asemenea, intenționăm să mai aducem artiști din Tokyo-Japonia, dar și din Italia. Ne așteaptă un an 2020 cu multe spectacole și vom încerca să ne păstrăm numărul ridicat de premiere de calitate, dacă nu, poate chiar să realizăm mai multe. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara pentru întreg suportul financiar deosebit pe care ni-l acordă și pentru interesul pe care îl arată față de actul cultural. Noi o să continuăm cu cei trei piloni, respectiv mari autori și texte celebre, teatru contemporan-autori de succes, oglinda realității în care trăim, și teatru pentru tineret”, precizează regizorul Mihai Panaitescu.

Alexandru Grecu: Prin acțiuni concrete, și nu prin declarații spumoase, putem face mult pentru România, mult pentru Basarabia, pentru Unire

Consiliului Județean Hunedoara sprijină actul cultural – consideră regizorul Alexandru Grecu, directorul artistic al Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău.

“Cred că astfel de schimburi, de proiecte sunt foarte importante între România și Republica Moldova, pentru că doar prin cultură putem apropia cele două maluri. Vreau să mulțumesc și eu Consiliului Județean Hunedoara, pentru că dacă nu ne-ar fi acordat finanțarea necesară, haideți să fim realiști și să nu mai vorbim în stil romantic despre ce facem noi, nu am fi făcut nimic. Cred că prin acțiuni concrete și nu prin declarații spumoase, putem face mult pentru România, mult pentru Basarabia, pentru Unire. Eu montez în multe orașe din România, dar trebuie să spun că Deva are ceva deosebit, o stare de spirit legată de bunătate și iubire față de teatru și cultură”, a conchis Alexandru Grecu.

Maria Hogman