Meniu Principal

Ludovic Orban: Cât mai multe pensii aproape de principiul contributivității

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, să dezbată şi să voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Au fost 357 de voturi “pentru”. Parlamentarii UDMR s-au abținut.

 Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost anulate!

” Proiectul de lege adoptat de Parlament anulează dreptul foştilor parlamentari de a beneficia de pensia specială. De asemenea, actualii beneficiari ai pensiilor speciale nu vor mai beneficia de plata acestei pensii, imediat ce legea va intra în vigoare.

Pensia specială pentru parlamentari reprezenta un privilegiu, reprezintă o formă de plată a unor sume pentru reprezentanții cetățenilor români, care nu au fost trimiși în Parlament ca să își voteze pensii speciale, ci ca să reprezinte interesele românilor.

Actualii parlamentari, toți cei care au votat, au votat că nu sunt mai presus de lege, că respectă principiul egalității în drepturi și că nu vor să-și folosească poziția de parlamentar pentru a beneficia de drepturi de care nu beneficiază alți cetățeni.

Pensiile speciale au fost introduse în 2015, de o majoritate parlamentară formată din PSD, UNPR și ALDE.

În legislatura trecută, în care PSD a avut aproape 50% din Parlament, deși PNL și partenerii noștri de coaliție, USR-PLUS, am depus proiecte de lege de modificare a legii statutului deputaților și senatorilor pentru a opri plata pensiilor speciale pentru parlamentari, majoritatea nici măcar nu le-a trimis pentru raport către Comisia de Statut. Dacă nu există voința conturată a actualei coaliții, în special a Partidului Național Liberal și al alianței USR- PLUS, astăzi nu s-ar fi ajuns la acest deznodământ corect și drept pentru România.

Parlamentarii au înțeles că reprezintă cetățeanul român și că trebuie să renunțe la orice privilegii și de asemenea, să refacă credibilitatea Parlamentului în ochii cetățenilor români.

În programul nostru de guvernare este prevăzută modificarea legislației pentru a aduce cât mai multe pensii aproape de principiul contributivității.”

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților