Meniu Principal

Lucian Heiuș: Județul Hunedoara va avea mai mulți bani la bugetul local pentru investiții și combaterea epidemiei

Camera Deputaților a adoptat o lege care stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local

 Autoritățile locale vor avea, în urma susținerii Guvernului și deciziei Parlamentului, mai multe fonduri pentru investiții și pentru finanțarea eforturilor medicale ce se fac la nivel local pentru a combate epidemia cu noul Coronavirus.

Astfel, la propunerea PNL, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional o lege care stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Un pas esențial pentru creșterea autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale

Legea este extrem de importantă și pentru județul Hunedoara, care va beneficia de fonduri substanțiale pentru dezvoltare. Potrivit actului normativ, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se va aloca lunar o cotă de 15% la bugetul local al judeţului (în prezent- 11,25%), o cotă de 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor (în prezent- 41,75%), o cotă de 6% în vederea repartizării la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a consiliului judeţean și un procent de 14% pentru un cont distinct deschis pe seama administraţiei judeţene a finanţelor publice.

Procentul de 14% este destinat echilibrării bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și se repartizează astfel: 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

În calitate de membru al Comisiei pentru buget și finanțe a Camerei Deputaților și de fost director al Finanțelor Regionale Timișoara, am susținut în Parlament fără nici o ezitare această inițiativă legislativă, considerând că ea reprezintă un pas esențial pentru creșterea autonomiei financiare a unităților administrativ-teritoriale, acestea putând astfel să-și facă planuri de investiții fezabile pe termen mediu și lung.

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara CUI 11200025