Meniu Principal

Lucian Heiuș , demis de Adrian Câciu, „maimuța” din fruntea Finanțelor

Anul trecut într-o postare pe pagina personală de Facebook , Adrian Câciu spunea despre administratorii de firme românești că sunt de fapt niște babuini-antreprenori. “ Noi avem doar 10% antreprenori și 90% babuini-antreprenori „, concluziona Câciu într-o postare în care explica cum firmele private generează de fapt un dezechilibru la bugetul statului.  Adică niște firme conduse de maimuțe, după cum se exprima cel care urma să ajungă ministrul Finanțelor.

În urmă cu o lună, Ministrul Finanțelor, inegalabilul Câciu,  anunța că a dat de o gaură în bugetul statului de vreo cinci miliarde de euro. După care, constatând probabil că respectiva gaură era doar în capu’ lui, Câciu a revenit cu declarațiile și a precizat că ceea ce era o „ gaură neagră” n-ar fi fost o gaură, deficitul reprezentând o încetinire a colectării banilor la bugetul statului. Adică cum ar veni: : „ N-ar fi dracu’ chiar așa de negru”, sau dacă n-ar fi nu s-ar povesti. „Profesionist” , Câciu ăsta…numai la gaură o joacă. C-așa-i în …golf  !!

Probabil tot babuinii-antreprenori, “maimuțele” din zona privată au tras statul în piept.

O analiză făcută de consultanții fiscali arată că este posibil ca deficitul la bugetul statului constatat de Câciu să vină din zona marilor contribuabili care nu au mai înregistrat profitul de anul trecut. Mai exact din zona firmelor care activează în domeniul energiei.  Drept urmare, aceste firme nu au mai avut cum să contribuie la bugetul statului cu sumele prognozate ca încasări.  Este adevărat că și încasările din TVA au scăzut în luna aprilie cu 14 la sută față de aceiași lună a anului trecut,  fapt care probabil „i-a dat apă la moară” ministrului de Finanțe care i-a șoptit lui Ciucă să-l demită pe Heiuș.

Din punctul meu de vedere, oricâte “păcate” ar putea să-i fie imputate lui Lucian Heiuș, nu poți să nu remarci rezultatele bune pe care acesta le-a avut atunci când a condus direcții importante din zona Finanțelor Publice. Și poate cel mai important lucru pe care Lucian Heiuș l-a demonstrat atâta timp cât a condus ANAF-ul a fost respectul pe care acesta l-a arătat micilor contribuabili. Mai mult, a fost primul și probabil va rămâne singurul șef ANAF care a vorbit deschis și despre problemele  din curtea ANAF.

Postarea care l-a făcut celebru pe Câciu: