Legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc
Senatorul PNL de Hunedoara, Vasilică Potecă, este unul dintre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea Legii pensiilor, mai exact articolul privind reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, locuitorii din comunele Vața de Jos și Răchitova.
„Locuitorii comunelor Vața de Jos și Răchitova au fost expuși de-pa lungul timpului la numeroase mijloace de poluare. În ce privește Vața de Jos, aici au funcționat minele de la Căzănești și Ciungani, fabrica de var, care spărgea blocurile de piatră prin dinamitare la suprafață, dispersând praf în aerul respirat de cetățeni. A mai funcționat fabrica de cărămidă, rezultând poluare cu fum. În Răchitova, până în 1997 a funcționat mina de la Boița, 400 de angajați și familiile lor fiind legați de activitatea nocivă din adâncuri, expuși la poluare cu sulf”, se arată în expunerea de motive a propunerii parlamentare.
Legea pensiilor stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.
Adăugarea celor două localități la lista deja existentă e necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece, în zonele respective, au fost existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.
„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, sunt de părere inițiatorii măsurii.