Meniu Principal

LEGI IMPORTANTE, ADOPTATE ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR

Plenul Camerei Deputaților a adoptat azi o serie de legi și aș dori să evidențiez cu precădere două dintre acestea.
În primul rând, am în vedere Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare (PL-x 555/2023).
S-au înregistrat 214 de voturi “pentru”, 48 de voturi “contra” și 8 abțineri.
Prin aprobarea acestei Ordonanțe de urgență a Guvernului, măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost prelungită cu 90 de zile, în timp ce alte nouă produse, respectiv carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere, au fost adăugate în listă.
O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole şi alimentare care intră vrac pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune.
Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri.
Un alt proiect de lege adoptat azi în procedură de urgență a fost Proiectul de Lege privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor (PL-x 269/2023)
S-au înregistrat 259 de voturi “pentru” și 15 abțineri.
Inițiativa legislativă are ca scop descurajarea practicilor ilegale și reducerea prejudiciilor aduse consumatorilor. Legea, care trebuia să transpună în legislația națională o directivă europeană referitoare la drepturile consumatorilor până în decembrie 2022, urmărește consolidarea mecanismelor de protecție a intereselor colective ale consumatorilor, nu doar la nivel individual, atât în privința opririi unor practici ilegale, cât și pentru obținerea de despăgubiri ori diverse remedii. Comisia Europeană a avertizat deja România că se află în întârziere cu transpunerea directivei.