Meniu Principal

La 1 Decembrie 1918, rutenii au fost trecuţi în Rezoluţia de la Alba-Iulia

De la infiintarea ei, UCRR a militat pentru revitalizarea sentimentului național în rândul rutenilor care locuiesc în interiorul granițelor României.

 Ghe. Firczak: Rezoluţia de la Alba – Iulia, pentru noi, rutenii, este un document foarte important ce atestă prezenţa noastră pe aceste meleaguri

„Românii, la fel ca şi rutenii, au avut neşansa să se afle aşezaţi acolo unde – Ciocnirea Civilizaţiilor –  a trasat o falie între est şi vest, între două civilizaţii, între Imperii, între religii. Această aşezare poate că, în anumite momente nefastă pentru ruteni, a dat naştere unei istorii tumultuoase.

În 1596, rutenii au realizat unirea cu Biserica Romei şi cred că acest pas a uşurat drumul românilor din Transilvania, care au reuşit să ia o gură de oxigen peste veacuri şi, 105 ani mai târziu, să se unească cu Biserica Romei şi să dăinuiască în Transilvania. Cât de mulţi au fost rutenii în Bucovina şi cât de mulţi au fost aduşi aici de către austrieci, după 1776, de a fost necesar să se scrie cărţi înainte de Marea Unire, despre încercarea de aşa-zisa rutenizare a Bucovinei?! Toate acestea fac să fie ceva natural faptul că la 1 Decembrie 1918, rutenii au fost trecuţi în Rezoluţia de la Alba-Iulia ca parte integrantă a României Mari.

Rezoluţia consfinţeşte drepturile minorităţilor etnice din Transilvania, iar pentru noi, rutenii, este un document foarte important ce atestă prezenţa noastră pe aceste meleaguri”, a precizat Dr. Gheorghe Firczak, Președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

“Noi, rutenii din România,  suntem recunoscători poporului român pentru posibilitatea afirmării identității noastre”

“Ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, ne determină pe noi, rutenii din România, să reafirmăm că suntem recunoscători poporului român pentru posibilitatea afirmării identității noastre alături de celelalte 19 minorități naționale din țara noastră. Instituțiile fundamentale ale statului român: Parlament, Președinție, Guvern fac posibilă promovarea acestei identități prin legislație și sprijin financiar. De altfel, Grupul Minorităților Naționale este în permanent dialog cu celelalte grupuri parlamentare pentru a conlucra în favoarea interesului național, pe plan intern și extern. Noi, coștientizăm pe deplin faptul că România este membră a Uniunii Europene și, în consecință, nu ne abatem de la acest drum atunci când este solicitată prezența noastră la diverse acțiuni internaționale”, este de părere Iulius Marian Firczak, Deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România.