Meniu Principal

Iulius Firczak: Parlamentul României a votat Decretul de instituire a Stării De Urgență

Suntem în război cu un inamic invizibil, coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19

A fost un moment istoric, a fost prima data când Parlament s-a întrunit online și primul vot online dat de parlamentari. Iată că, în momente de criză, suntem forțați să evoluăm și să ne digitalizăm.

Pentru că am fost în transmisiune directă pe TVR, unii politicieni au simțit nevoia să iasă în evidență și să alunece pe panta populismului…. Nu ne face bine acest lucru. Un politician care promovează un discurs populist riscă să ajungă să dezinformeze cetățenii și să susțină isteria generală. Fac un apel la calm! Trebuie să fim calmi ca să putem trece cu bine peste acest moment greu pentru țara noastră. Panica nejustificată poate să ne facă mai mult rău decât pandemia! Sper să fie cât mai puține astfel de momente.

Trebuie să fim chibzuiți, realiști și responsabili când planificăm cheltuirea banilor

Suntem în război cu un inamic invizibil, coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19. În acest război cei din linia întâi sunt medicii și tot personalul sanitar. Salut devotamentul și efortul depus de acești oameni care mai au de luptat câteva săptămâni.

Sper ca noi toți să le ușurăm munca, să stăm acasă, să respectăm normele de igienă și regulile impuse de autorități. Astfel, când vârful crizei va fi atins, volumul persoanelor infectate să nu fie așa de mare și sistemul nostru medical și personalul medical să poată face față. Sutem cu gândul și faptele alături de voi! Tot în prima linie este personalul din poliție, pompieri, SMURD, jandarmerie. Și ei au nevoie să știe că suntem cu gândul alături de ei și le mulțumim.
Nu este ușor nici pentru cei care lucrează în alimentație, salubritate, transport și alte servicii necesare pentru a ne desfășura viața în parametrii normali. Mai important ca oricând este ca astăzi și ei să știe că ne gândim la ei și știm cât de importanți sunt pentru viața noastră de zi cu zi.

Acum când trebuie să vedem cum alocăm resursele disponibile pentru a limita efectele crizei vedem cât de important este să fim chibzuiți, realiști și responsabili când planificăm cheltuirea banilor pe termen scurt dar mai ales pe termen mediu și lung. Resursele pe care le avem sunt limitate și de aceea trebuie să fim atenți cum le folosim.

Ne vom trezi că economia se oprește!

E simplu să ceri șomaj tehnic plătit de Stat generalizat, scutire de la plata ratelor generalizată și alte astfel de soluții generale. Ne vom trezi că economia se oprește! Iar dacă economia se oprește atunci Statul de unde va avea bani să suțină aceste măsuri? Trebuie ajutat punctual fiecare sector unde apar probleme și primul sector cu probleme este HORECA iar măsurile au apărut. Toate problemele care apar trebuie sesizate autorităților, ca acestea să știe de ele și astfel să ia măsuri. E nevoie de comunicare și transparență maximă între mediul privat și autorități.

Cred că scutirea de la plata ratelor pentru persoane fizice pe o perioadă mai mare de 2 luni trebuie facută personalizat, de la caz la caz. Dacă persoana se află în șomaj, șomaj tehnic sau mai rău și-a pierdut locul de muncă este important să fie scutită de la plata ratelor pe o perioadă de la 6 luni până la un an. Sunt soluții pentru aceste situații.

Așteptăm măsurile luate de Guvern și dacă e cazul venim cum propuneri pentru a ieși din criză cât mai repede și cu pierderi cât mai mici.