Iulius Firczak, deputat UCRR: Rusia se folosește de gaz pentru a practica un șantaj la adresa țărilor europene
“Tranziția de la energia produsă pe bază de cărbune la energia verde, a fost gândită într-o primă fază prin înlocuirea combustibililor fosili cu gaz, mai puțin poluant. S-a încercat astfel ca până la implementarea investițiilor în energie verde( eoliană și solară) să se reducă poluarea generată de arderea combustibilor fosili în termocentrale. Practic, țările UE au închis termocentralele pe cărbune și astfel s-a renunțat la producerea de energie electrică pe bază de cărbune. Acest fapt a generat în această etapă tranzitorie o dependență de gazul rusesc al țărilor UE . Fără nicio îndoială că nimeni nu putea să prevadă invazia Rusiei în Ucraina. Practic, Rusia se folosește de gaz astfel că prin majorarea prețului practică un șantaj la adresa țărilor europene „ a precizat, deputatul Iulius Firczak .
Prețul curentului la bursă stabilit după cel mai mare preț de producție
Prețul curentului electric este în strânsă legătură cu prețul gazului. Explicația constă în faptul că UE a stabilit ca prețul curentului care se tranzacționează la bursă în Europa să se vândă la prețul de producție cel mai mare. Cel mai mare cost de producere a curentului electric este cel care are ca și materie primă gazul. Astfel că indiferent se modul în care este produsă energia electrică că vorbim de hidro, nuclear, eolian sau solar, prețul la care se vinde pe bursă este stabilit de această regulă. Decizia UE de a stabili prețul la bursă după costul cel mai mare de producție a fost luată pentru a impulsiona investițiile în energie eoliană și solară.
Rezervele de gaz sunt la un nivel foarte ridicat
“ Toată rezerva de gaz pe care o avem astăzi în depozite, fără ce exploatăm în mod curent, acoperă 25 la sută din consumul anual al României. Teoretic nu ar trebui să ne facem probleme pentru iarna care vine. Trebuie doar să vedem cum reglăm prețurile astfel încât să nu-l afectăm pe cel care exploatează gazul și nici consumatorul casnic sau industrial. Și în Uniunea Europeană stocurile de gaz sunt la un nivel foarte ridicat deci putem spune în ansamblu că statele europene s-au pregătit pentru iarnă. Trebuie să fie o iarnă foarte grea pentru ca șantajul Rusiei la adresa țărilor UE să poată avea și rezultate. Previziunea mea este că vom ieși cu bine din această iarnă și cu un preț la gaz spre finalul iernii cu 40 la sută mai mic”, a precizat într-o emisiune, deputatul Iulius Firczak.
Iulian Stroia