Meniu Principal

Iuliu Winkler: Ne aflăm la începutul unui program de relansare economică

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat că resursele financiare la care va avea acces România, în următorii doi ani, vor fi duble faţă de cele din ultima pe­rioadă, el menţionând, în acest context, im­por­tanţa unei gestionări performante a aces­tor fonduri.

În plan european, Iuliu Winkler a arătat că ne aflăm la începutul unui program de relansare economică ce va fi bazat atât pe bugetul 2021 – 2027 al Uniunii Europene, cât şi pe aşa-numitul program Next Ge­ne­ration EU – programul de relansare şi rezi­lienţă finanţat din împrumutul pe care Uniunea Europeană îl va lua, de 700 de miliarde de euro.

„Este un început de drum pentru ieşirea din criză. Cred că cea mai urgentă sarcină a guvernului este de a organiza impecabil campania de vaccinare împotriva COVID-19, apoi de a prezenta bugetul în 4 februarie- şi sprijin această idee a premierului Cîţu – atunci când îl va avea cu conţinutul deja adoptat şi asumat de către noii miniştri. Acest buget este promis ca fiind bazat pe investiţii şi acest lucru este corect pentru că România are acum o şansă a deceniului care stă în faţa noastră”, a spus deputatul european.

Provocarea guvernului va fi gestionarea eficientă a fondurilor de care va dispune ţara noastră, și Iuliu Winkler salută modelul de creştere economică bazat pe investiţii, promovat de actualul Executiv.

„Banii la care avem acces din diverse re­surse: buget european, buget naţional, planul de rezilienţă şi relansare, înseamnă, de fapt, resurse dublate în aceşti ani, 2021 şi 2022, faţă de ceea ce am avut până în pre­zent, în ultimii doi ani. Dacă resursele sunt dublate, atunci evident că şi per­for­manţa trebuie să fie dublată. Iată aici cea mai mare provocare a guvernului, aceea de a gestiona în mod eficient, mult mai eficient ca până acum, un buget care trebuie să fie orientat către investiţii, schimbând astfel modelul de creş­tere economică de până acum şi din timpul ultimelor guverne PSD – un model bazat pe consum ca motorul creş­terii economice”, a precizat europarlamentarul UDMR.