Meniu Principal

Istoria și legendele Cetății Deva, reînviate de Garda Cetății

Sâmbătă, 31 august 2019, orele 11:00-13:00, oștenii din Garda Cetății vor defila pe aleile fortificației medievale, prezentând turiștilor istoria și legendele monumentului

Turiștii și localnicii care vor poposi în Cetatea Deva, sâmbătă, 31 august 2019, la ora 11:00, vor avea ocazia să retrăiască o experiență inedită. Timp de două ore, oștenii din Garda Cetății vor patrula în incinta fortăreței și vor prezenta publicului istoria zbuciumată și legendele cetății care este considerată una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. De asemenea, turiștii vor putea participa la antrenamente de spadă și tir cu arcul.

Intrați în istorie cu Garda Cetății Deva!

Prezenți în Cetatea Deva, străjerii Gărzii atrag un număr tot mai mare de vizitatori spre fortăreața în zidurile căreia se pot citi frământările politice și economice care au zguduit istoria Transilvaniei.

Astfel, timp de două ceasuri, cavalerii Gărzii vor efectua activități de strajă și patrulare în incinta fortificației. Turiștii și localnicii care se vor afla sâmbătă, 31 august 2019, la ora 11:00, în Cetatea Deva vor avea ocazia să asiste la defilarea străjerilor din Garda Cetății.

Evenimentul va include și o prezentare a costumelor purtate de străjeri și domnițe – straie specifice secolului al XV-lea, când fortificația se afla în proprietatea lui Iancu de Hunedoara. Echipamentul unui străjer cântăreşte aproximativ 40 de kilograme, este confecţionat, în cea mai mare parte, din metal şi este compus din coif, scut, armură, mănuși și spadă. Pe scuturile străjerilor se regăsesc însemnele sigiliului Cetății Deva.

În cadrul evenimentului, turiștii vor putea participa la o serie de activități printre care: inițiere în scrimă, tir cu arcul, mânuirea armelor medievale și antrenamente specifice oștenilor Gărzii, ce vor avea loc pe Platforma Artilerie Vest a Cetății.

Garda Cetății Deva a fost înființată în anul 2016 și este formată din voluntari cu vârste cuprinse între 7 ani și 50 de ani.

Străjerii și domnițele au reprezentat Deva şi Cetatea la Zilele Cetății Făgăraș 2019

În perioada 15-18 august 2019, străjerii și domnițele din Garda Cetății Deva au participat la evenimentul Zilele Cetăţii Făgaraş. Pe toată durata evenimentului, Garda Cetății Deva a susținut spectacole interactive ce au inclus lupte și jocuri medievale, demonstrații de tir cu arcul, dar și poveștile și legendele fortăreței care a păzit, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. Aceştia au purtat costume specifice secolului al XV-lea, când bastionul care domină Deva se afla în proprietatea lui Iancu de Hunedoara.

Cetatea Făgăraș a fost atestată documentar la 1455, într-un document emis de Iancu de Hunedoara. Construirea monumentului a fost inițiată, la cumpăna anilor 1400, de domnii Țării Românești, care timp de un veac au stăpânit Țara Făgărașului.

Maria Hogman