Meniu Principal

Întrunire la nivel mondial a rutenilor și cel de-al X-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean

Premiul pentru ex­ce­lență în activitatea de afir­mare a identității rutene, acordat istoricului dr. Gheorghe Firczak, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România

 În localitatea Krinyca din Polonia, în perioada 9 -11 septembrie, a avut loc reuniunea celui de-al XVI-lea Congres Mondial al Rutenilor și celui de-al X-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean. În urma nominalizărilor de către organizațiile rutene membre ale CMR, Premiul „Vasil Turok Hetes” i-a fost acordat istoricului dr. Gheorghe Firczak, președinte al UCRR, și vicepreședinte al CMR. Premiul „Vasil Turok Hetes” este acordat anual de CMR, unei persoane din cadrul congresului, pentru activitatea depusă în general și excelență în activitatea de afirmare a identității rutene.

 Dr. Gheorghe Firczak, Premiul “Vasil Turok-Hetes” al Consiliului Mondial al Rutenilor pentru 2021

S-a reafirmat poziţia Con­gresului Mondial al Rutenilor în gă­sirea so­luţiilor de consolidare a identităţii naţionale rutene în toate statele membre. De asemenea, s-au punctat rapoartele de activitate a preşedintelui Consiliului Mon­dial, ale fie­cărei organizații și ale comisiilor de spe­cia­litate ale congresului, precum și al Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Pentru ex­ce­lență în activitatea de afir­mare a identității rutene, istoricul Gheorghe Firczak a primit Premiul “Vasil Turok-Hetes” al Consiliului Mondial al Rutenilor pentru 2021.

„Acest premiu este o încununare a realizărilor uniunii noastre de-a lungul timpului. Trebuie să menționez că fără generozitatea poporului român nu am putea exista. Este foarte important sprijinul primit de la instituțiile fundamentale ale statului român Parlament, Președintele României și Guvern. Acest premiu ilustrează colaborarea excelentă cu rutenii de pretutindeni în cadrul Congresului Mondial al Rutenilor. Rreafirm idealurile noastre de promovare a iden­ti­tăţii rutene în conformitate cu deviza lan­sată de Aleksander Duhnovici, cel care a trezit conş­tiinţa naţională a poporului rutean: Am fost, sunt şi voi rămâne rutean”, a subliniat prof. dr. Gheorghe Firczak, pre­şedinte fondator al U.C.R.R.

În semn de apre­ciere a întregii activităţi și pentru a marca ani­ver­sarea a 20 de ani de existență, Congresul Mondial al Rutenilor a acordat o diplomă de excelenţă Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

 Viitorul rutenilor este structural legat de cel al Uni­unii Europene

Potrivit reprezentanților U.C.R.R, viitorul rutenilor este structural legat de cel al Uni­unii Europene. Cvasitotalitatea ţărilor unde locuiesc ruteni, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România, sunt membre ale Uniunii, ceea ce întărește convingerea că europenismul asigură un climat deplin favorabil rutenismului. Într-un asemenea context, se așteaptă clipa când toate aceste state, în care trăiesc rutenii de pretutindeni, vor deveni membre ale UE. De altfel, după anul 1989, orga­ni­zaţiile din cadrul CMR au promovat rute­nismul pretutindeni în lume, în special în Europa Central Răsăriteană şi în America de Nord.

Reamintim că congresele mon­diale ale rutenilor şi forumurile mondiale ale tine­ri­lor ruteni au fost organizate și în România, mai exact în anii 2007 la Sighetu Mar­maţiei şi în 2015 la Deva. Astfel, rutenii de pretutindeni prezenţi la aceste mani­fes­tări au avut plăcerea de a cunoaşte, chiar şi în parte, tradiţiile, folclorul, cultura atât a rutenilor din România, dar şi a ma­jo­rităţii româneşti.

În perioada dintre reuniunile Congresului, colaborarea între ruteni se realizează prin Consiliul Mondial al Rutenilor, organ executiv al Congresului, în care sunt reprezentate organizațiile etniei din mai multe țări, for care se reunește trimestrial.