Meniu Principal

Întrebare adresată Ministrului Transporturilor și Infrastructurii

Deşi primarii se străduiesc mult să rezolve problemele comunităţilor locale, unele situaţii depăşesc posibilităţile pe care le au la dispoziţie. De aceea sunt mereu gata să dau o mână de ajutor. A fost şi cazul primarului oraşului Simeria care se zbate să reînfiinţeze maternitatea în cadrul Spitalului General CF Simeria.

Am adresat o întrebare cu acest subiect ministrului interimar al transporturilor şi infrastructurii, Dan Vîlceanu:

Stimate Domnule Ministru,

Ca rezultat al întâlnirilor periodice cu primarii localităţilor din zona Orăştie-Geoagiu, unde se află biroul meu parlamentar teritorial, edilii îmi prezintă problemele cu care se confruntă comunităţile locale ale căror destine le gestionează şi pentru care nu au găsit încă o soluţie fiabilă de rezolvare.

În urma unui astfel de dialog direct cu primarul oraşului Simeria, acesta mi-a adus la cunoştinţă o situaţie care afectează sănătatea publică a localităţii şi anume necesitatea reală de a extinde portofoliul serviciilor publice de sănătate oferite de către Spitalul General Căi Ferate Simeria.

În perioada 29 martie 2021 – 20 aprilie 2021 Primăria Orașului Simeria a inițiat un sondaj de opinie care a fost promovat prin propriile canale de comunicare, precum și prin intermediul paginii de Facebook Politica Urbană a României, adunând în total 497 de răspunsuri. Rezultatul sondajului de opinie a identificat clar nevoia populației de a moderniza/extinde/dota spitalului CFR Simeria, 79,5% din respondenți considerând prioritară această direcție de acțiune.

Spitalul General Căi Ferate Simeria, unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, asigură asistență medicală persoanelor asigurate, dar și altor categorii de persoane, deservind atât populația din orașul Simeria, cât și populația din satele limitrofe acestuia.

Unitatea medicală deţine un număr total de 111 paturi și furnizează servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă pe 106 paturi pentru bolnavii acuți, în specialitățile medicină internă, chirurgie generală, neurologie, psihiatrie, diabet zaharat și boli metabolice, îngrijiri paliative, cardiologie, ORL și în regim de spitalizare de zi pe 5 paturi.

Bazele actualului Spital General Căi Ferate Simeria au fost puse la sfârșitul secolului XIX ca urmare a înființării atelierelor de reparații vagoane și înfiriparea Coloniei Simeria în jurul acestora, devenită mai târziu localitatea Simeria.

Inițial, au fost construite două corpuri de clădire. Apoi, în anul 1964, a fost construit Dispensarul Medical CFR Simeria, iar între anii 1970-1980 a fost ridicat un al treilea corp de clădire aparţinând spitalului, fiind astfel extinsă capacitatea acestuia. Patrimoniul spitalului s-a mărit și prin preluarea de la Consiliul Local Simeria a unei clădiri destinate fizioterapiei. Această clădire, din lipsă de fonduri, nu a putut fi valorificată, aflându-se în prezent în stare de conservare.

Conform informațiilor furnizate de Spitalul General Căi Ferate Simeria, în perioada 1963-1975 în cadrul spitalului a funcționat şi o maternitate.

În prezent, populația care are domiciliul în orașul Simeria este de 13.604 de locuitori, incluzând aici şi satele aparținătoare. Conform statisticii Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor, din anul 2011 până în prezent s-au născut în medie 100 de bebeluși/an. Din acest motiv edilii oraşului apreciază că reînființarea maternității și accesul la servicii medicale de obstetrică-ginecologie în Spitalul General Căi Ferate Simeria prezintă o importanță majoră în domeniul sănătății publice și este o preocupare constantă a administrației publice a Orașului Simeria.

De asemenea domeniul sănătății publice, obiectiv de interes social major, a fost identificat ca prioritar pentru investițiile din fonduri nerambursabile, fiind menționat în acest sens în cadrul mai multor documente strategice, cum ar fi Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SNCDI), Strategia Națională de Competitivitate (SNC), Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă (SNDD), Strategia Națională de Sănătate (SNS).

Primăria orașului Simeria dorește să se implice activ în asigurarea accesului comunității la servicii medicale de calitate și să devină partener în proiectele relevante în domeniu, luând în considerare și oportunitățile de finanțare oferite prin Programul Operațional Sănătate, Prioritatea 4: Creșterea eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii, sau prin Programul Național de Redresare și Reziliență. În condițiile respectării prevederilor legale, putem să ne implicăm și prin asigurarea unei cote de cofinanțare în cazul implementării proiectelor cu finanțare nerambursabile și să asigurăm suport prin resurse umane și alte resurse materiale pentru implementarea acestor proiecte.

În acest sens, în sprijinul înfiinţării și funcționării unei secții de servicii medicale de obstretică-ginecologie și a maternității, Primăria Simeria poate pune la dispoziţie ca locații următoarele spații, ce vor putea fi reabilitate și dotate, astfel încât să se obțină toate avizele și autorizațiile necesare funcționării în condiții optime:

  • Clădirea destinată fizioterapiei, în prezent neutilizată și aflată în conservare, situată în Simeria, Str, Avram Iancu, Nr. 13, în suprafață de 146 mp, în proprietatea Statului Român, cu drept de administrare Spitalul CFR Simeria;
  • Clădirile administrative situate în Simeria, Str. Avram Iancu, Nr. 26, în suprafață de 393 mp, în proprietatea Statului Român, cu drept de administrare Spitalul CFR Simeria.

În condițiile în care aceste spații nu sunt corespunzătoare desfășurării activității unei maternități, Primăria Simeria se oferă să identifice alte clădiri sau terenuri, în proprietatea Orașului Simeria, care să corespundă cât mai bine scopului propus.

Înfăptuirea acestui proiect atât obligatoriu necesar pentru sănătatea comunităţii locale din oraşul Simeria nu depinde însă doar de Primăria oraşului.

Înţelegând exact circumstanţele şi cât imperativă este realizarea acestei extinderi în activitatea Spitalului General Căi Ferate Simeria, vă solicit să identificaţi şi să îmi comunicaţi care sunt cele mai bune soluţii şi ce demersuri trebuiesc efecutate pentru ca Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii să se implice şi să ajute în mod real la finalizarea acestui proiect?

Vă mulţumesc.  Solicit răspuns în scris.

Viorel Sălan, Deputat PSD