Meniu Principal

Ilie Toma: Solicităm testarea de urgenţă a tuturor salariaţilor din sănătate

Sistemul nostru de sănătate este supus unei presiuni tot mai mari și este necesară dotarea spitalelor și medicilor cu echipamentele necesare exercitării profesiei lor

Este necesară reducerea presiunii asupra medicilor

 “În România, deși suntem abia la început de transmitere comunitară, categoria cea mai afectată este cea a cadrelor medicale. Solicităm ferm autorităților testarea de urgență a tuturor cadrelor medicale din toate spitalele, a medicilor de familie și a farmaciștilor expuși zilnic contaminării.  Aceasta este categoria care ar fi trebuit să fie cea mai protejată. Vom avea mare nevoie de ei, și nu doar la urgențe sau la terapie intensivă, dar și la tratarea cazurilor ușoare sau moderate acasă, pentru că va sosi și acest moment în care pacienții confirmați vor rămâne sub tratament acasă în monitorizarea medicilor de familie.

Solicităm modificarea urgentă a procedurilor de testare, în sensul testării de urgenţă a tuturor salariaţilor din sănătate care au intrat în contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID 19, simptomatici şi asimptomatici”, susține deputatul PSD Ilie Toma.

A trecut timpul declarațiilor politice

Se vorbește despre necesitatea deschiderii unor întreprinderi care să producă măcar strictul necesar, măști sau mănuși destinate personalului medical.​ Dar, în vreme ce România se afla acum o lună în scenariul anticipatelor, alte țări se pregăteau să se lupte cu noul coronavirus.Între timp, cu toate că eforturile generale sunt canalizate în această direcție există complicații , iar problema biocidelor este „aproape rezolvată”, în condiţiile în care au început să fie produse de către Farmec şi Oltchim.

“Guvernul trebuie să facă mai puține declarații politice și să ia cât mai urgent măsuri. Solicitarea colegei mele Natalia Intotero, de a fi testate toate cadrele medicale, este necesară și mă alătur eforturilor ei: testarea tuturor cadrelor medicale trebuie să devină o prioritate. Doar prin testarea tuturor medicilor din țară, nu doar din anumite zone, putem să luăm de pe umerii cadrelor medicale povara de a nu ști dacă sunt sau nu infectați. Întradevăr, salvatorii de vieți trebuie protejați și susțin toate demersurile necesare realizării testării tuturor cadrelor medicale din țară. În absența testării nu avem decât o prefigurare a dezastrului ce va urma în  unitățile spitalicești ”, a menționat Ilie Toma.

 În România nu se producea „absolut nimic” din materialele medicale

Surse liberale declarau, în urmă cu o săptămână, că în România nu se producea „absolut nimic” din materialele medicale necesare în această perioadă de criză generată de pandemia de Covid-19.

Sunt șapte produse absolut necesare pe care România trebuie să le producă sau să le importe rapid: – Biocide – aproape toate biocidele erau aduse din import dar producători precum Farmec şi Oltchim, dar şi alte companii mai mici au început producţia locală;  Combinezoane – au fost importate din Coreea de Sud, dar în curând  „producţia internă va acoperi necesarul din piaţă”;  Ochelari şi măşti – nu sunt destule și cele mai multe cadre din spitale nu dispun de așa ceva; Măşti cu trei pliuri (nechirurgicale);  Măşti chirurgicale FPP2 şi FPP3 – sunt „de mare urgenţă” și lipsesc în multe spitale. Pentru aceste măşti se dă azi o luptă globală pentru achiziţie; RT-PCR – aparatele de testare; Ventilatoarele – în România există doar 1500 și sunt greu de procurat de pe piața internațională. Un aparat performant costă între 15 000 şi 40 000 de Euro şi sunt produse de câţiva producători la nivel mondial.

Cu toate acestea, în urmă cu o lună, guvernul nu părea deloc preocupat de aceaste probleme.

 

Maria Hogman