Meniu Principal

Ilie Toma: Guvernarea pe datorie a explodat

“Din punctul meu de vedere, votul primit de la cetățenii țării trebuie să responsabilizeze politicienii și aceștia să-l perceapă ca pe o datorie de a apăra țara și a-i reprezenta pe români. Trebuie stopată pandemia Covid și relansată economia prin măsuri concrete și sustenabile, orientate spre nevoile reale ale românilor.

Comisia Europeană confirmă tot ceea ce PSD a avertizat din noiembrie 2019 încoace: guvernarea pe datorie care a explodat; zero măsuri pentru a stopa risipa banului public și zero măsuri pentru creșterea colectării veniturilor la buget”, transmite deputatul PSD, Ilie Toma.

Guvernarea pe datorie afectează grav investițiile private

 Guvernul mărește cererea de fonduri de împrumut și ține astfel dobânzile ridicate pentru finanțările bancare acordate sectorului privat. În plus, nu se mai creditează economia reală, băncile preferând să împrumute statul, la dobânzi mari și cu risc zero.

Astfel sunt compromise investițiile și dezvoltarea economică pe termen mediu și lung.

Potrivit deputatului Ilie Toma, lipsa de viziune a PNL a condus la situația în care s-a cheltuit enorm față de veniturile încasate pentru a obține cea mai mare cădere economică și cea mai slabă revenire din UE. Se confirmă că România, spre deosebire de celelalte țări din UE, a cheltuit banii fără a veni cu un plan serios de stimulare și revenire economică.

Până nu avem buget nu se pot face investiții

 “Guvernul de Dreapta amanetează țara pe 30 de ani. Comisia Europeană este alertată că datoria publică va ajunge la 100% din PIB și confirmă că Guvernul Cîțu va fi obligat să ia măsuri de consolidare fiscală – adică austeritate! De aceea, amână și mai mult prezentarea bugetului, undeva în februarie, ceea ce înseamnă că țara va avea buget abia în martie. Până atunci, nu se pot face investiții.

După ce în 2020 a bătut record după record la împrumuturi, Guvernul Cîțu a început anul cu încă un împrumut de 1,1 miliarde lei, la dobânzi mari. Anul trecut Cîțu s-a împrumutat în total 34 miliarde euro pe an, peste 1000 euro pe secundă! Este mai mult cu 80% decât totalul împrumuturilor contractate în anul 2019. Este imens și nimeni nu știe ce s-a făcut cu acești bani: azi, ni se spune că bani de salarii, pensii și alocațiile copiilor nu sunt și, la fel, bani de investiții nu sunt. Totuși, unde sunt banii?

România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Guvernul de dreapta se împrumută la extern, pe termen lung, la dobânzi de 15 ori mai mari decât Bulgaria și de 19 ori mai mari decât Lituania”, este de părere Marcel Ciolacu, președintele PSD.

De asemenea, conform deputatului Ilie Toma, Guvernarea pe datorie afectează grav bugetul statului și buzunarele românilor. În următorii ani, peste 1 miliard euro vor plăti anual populația și companiile prin taxe și impozite în contul dobânzilor și comisioanelor.