Meniu Principal

Ilie Toma: Cerem liderilor coaliției de guvernare să reevalueze situația Termocentralei de la Mintia

Coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la guvernarea țării, nu se abate de la planul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara

Sub pretextul „decarbonării”, care prevede ca până în anul 2035 emisiile de CO2 să se reducă la 55%, se fac pași clari de închidere a unor grupuri energetice și a unor exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Complexului Energetic Oltenia (CEO) și Companiei Naționale a Uraniului (CNU).

Consiliul Județean Hunedoara a solicitat, de mai multe ori, preluarea Termocentralei Mintia în vederea modernizării și asigurării funcționării, precum și a păstrării tuturor locurilor de muncă, dar aceste solicitări au fost ignorate. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, în loc să discute cu autoritățile din județul nostru și să contribuie la repunerea în funcțiune a Termocentralei Mintia, aflată în administrarea CEH, discută închiderea cu oficialii Comisiei Europene și afirmă că aceștia sunt „plăcut surprinși” că termocentrala Mintia e închisă de luni bune.

Guvernul Cîțu, prin Ministerul  Energiei, ignoră prevederile Ordonanței nr. 60/2019 care permit înființarea Complexului Energetic Valea Jiului și darea în plată a Termocentralei de la Mintia către Consiliul Județean Hunedoara, astfel încât activele viabile ale CEH să rămână în proprietate publică.

Același ministru al Energiei, susține că Mintia nu poate funcționa din cauza condițiilor de mediu și, cu toate acestea, deși există soluția tehnică, a blocat trecerea pe un alt tip de cărbune, Indo 4200 cu sulf redus. Ba mai mult, a pompat milioane de lei din bugetul statului în salariile angajaților, în loc să investească în echipamente de reducere a poluării sau în retehnologizare.

La fel cum multe alte legi sunt încălcate de actuala Coaliție de guvernare, se încalcă și prevederile art. 1 și art. 3 lit. m) din Legea nr. 31/1991 și se duce o politică de vulnerabilizare a Sistemului Energetic Național, prin renunțarea la capacitățile de producție ale energiei electrice pe bază de combustibil fosil, singurele capacități care pot opera indiferent de condițiile meteorologice.

Termocentrala de la Mintia face legătura între sistemul energetic românesc și cel al Uniunii Europene. De mare capacitate, această termocentrală poate asigura peste 10% din necesarul de energie electrică a României, dar este clar faptul că în spatele acestei politici de demolare a termocentralei se ascunde incompetența celor care conduc pompieristic destinele țării. Pentru coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la guvernare, nu contează faptul că devenii, în plină iarnă, au rămas fără apă caldă și căldură și că școlile s-au închis, nici că mii de salariați din domeniul energetic rămân fără locuri de muncă, nici că devenim dependenți energetic. Contează doar să scrie cea mai neagră pagină din istoria energetică post-decembristă a României.

În cadrul Comisiei pentru industrii și servicii, în Plenul Parlamentului și în toate întâlnirile cu factorii decidenți din domeniu, de nenumărate ori, am atras atenția asupra dezastrului care se generează în județul Hunedoara și în Sistemul Energetic Național ca urmare a acțiunilor actualei coaliții. Din păcate, orice demers efectuat contravine intereselor Dreptei care a aruncat și menține în haos întreaga Românie, iar acest lucru va fi o povară greu de suportat pentru toți românii.

Fac din nou un apel la decidenții din Coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la guvernare, să reevalueze situația Termocentralei de la Mintia, să ia în considerare toate soluțiile tehnice propuse de Consiliul Județean Hunedoara și, în loc să distrugă definitiv această capacitate, să vină cu soluții tehnice viabile pentru a opri un dezastru ireversibil!

Se poate, soluții există, aștept o voință politică în favoarea României și a românilor!

 Ilie Toma,

deputat PSD Hunedoara