Meniu Principal

Festivalul, de reconstituire istorică, de la Măgura Uroiului este unic în lume

Cea de-a XII-a ediție a Dac Fest a avut loc în acest weekend, în perioada 15-17 iulie, la Simeria, pe Măgura Uroiului. Festivalul a fost organizat de Asociația Terra Dacica Aeterna, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Simeria și DGAMPT Hunedoara.

Foc dacic, bătălii, demonstrații militare, dansuri, ritualuri, muzică, gastronomie antică, tabere și activități pentru copii – toate au făcut ca aceste două zile să fie un real succes pentru toți participanții la DAC FEST, ediția a XII-a.

Mii de oameni au urcat la Măgura Uroiului pentru a simți istoria din perioada daco-română, alături de sute de reenactori din țară și din străinătate.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Primăria Orașului Simeria, Asociația Terra Dacica Aeterna, Centrul Cultural și de Creație al orașului Simeria.

 „Chiar dacă suntem din asociații diferite, ne cunoaștem între noi, suntem prieteni, suntem ca o familie. Totul a-nceput aici, la Măgura Uroiului, din inițiativa unui profesor universitar din Cluj-Napoca, de la Arte Plastice, Paul Cheptea, care a făcut o asociație de reconstituire istorică (Terra Dacica Aeterna – n.r.), și-a făcut un echipament de legionar (roman – n.r.), are și costumul lui Traian replicat aproape 1 la 1. Sunt 14 ani de când ne întâlnim periodic și creștem împreună. Unii colegi deja nu mai sunt, iar noi îi comemorăm când facem Focul Dacic (Rugul Dacic), la finalul primei zile de festival pe Măgura Uroiului”, a explicat, pentru Jurnalul, Raluca Oană, membră a asociației Terra Dacica Aeterna, dar și specialist în cadrul DGAMPT Hunedoara.

Festivalul a debutat la Costești, la poalele cetăților dacice, dar a devenit internațional și s-a extins, ajungând la Măgura Uroiului – Cușma Dacilor de la Simeria, din inițiativa a trei oameni: Angelica Bălos, președinta filialei Deva a asociației Terra Dacica Aeterna, Radu Barb, care acum este director general al Direcției Generale de Administrare a Monumentelor și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara și Laura Oană, jurnalistă din Deva care a avut ideea să mute aici festivalul, când deja evenimentul căpătase altă anvergură față de faza incipientă. „De 8 ani ne întâlnim aici. De aici, de pe Măgura Uroiului, se văd și Munții Orăștiei, unde sunt cetățile dacice. Pe aici a trecut drumul roman, aici a fost localitatea Petris, foarte dezvoltată de romani, deci suntem într-un sit istoric”, mai spune reprezentanta asociației.

Toți acești iubitori de istorie s-au întrecut în diverse concursuri cu specific antic, s-au luptat între ei, iar la final au sărbătorit împreună, încă o dată victoria asupra istoriei, prin prietenia lor, ca urmași ai celor care se războiau realmente cu două milenii în urmă. După lupte între gladiatori și dansuri ritualice, după cucerirea de către soldații romani a cetății dacice de pe Măgura Uroiului și după incantații și descântece care i-au readus la viață pe luptători, Focul Dacic – Rugul Dacic – a încheiat ziua a doua a festivalului, sâmbătă, cu atmosfera de sărbătoare specifică acestor festivaluri de reconstituire istorică. Cel de la Măgura Uroiului este unic în lume, prin anvergură, prin așezarea într-un sit arheologic special, dar și prin faptul că spre deosebire de festivalurile de același fel din celelalte țări, aici este evidențiată cultura dacilor.