Meniu Principal

Expoziția „SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent”

Începând de ieri și până în 29 mai 2022, dacă ajungeți în Shopping City Deva, vă invităm să vizitați expoziția „SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent”, amenajată în incinta centrului comercial.

În perimetrul dedicat expoziției se pot vedea replici ale brățărilor de aur descoperite în Munții Orăștiei, reproduceri ale monedei „koson”, tablouri sugestive și pot fi aflate informații istorice legate de civilizația dacică. Cetatea Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând din punct de vedere valoric grupei A de monumente cu valoare națională și universală. Situl cunoscut sub denumirea Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km.

Din suprapunerea datelor arheologice și a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.

Având în vedere importanța descoperirilor arheologice din sit, facilitarea accesului la cunoașterea acestui patrimoniu are ca scop sensibilizarea și stimularea conștiinței civice privind necesitatea protejării și punerii în valoare a acestui monument unic în lume.

Mulțumim Shopping City Deva pentru oportunitatea acestui parteneriat!

 Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara« (Stirea anterioara)