Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană
În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României. Acorduri care depășesc cadrul de reglementare european privind libera circulație și dreptul la muncă în spațiul european.
Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste spețe măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale. Lipsa de implicare a guvernanților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri care contravin reglementărilor naționale privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială.
Acordurile bilaterale reprezintă o metodă care riscă să submineze standardele europene în materie de protecție socială
Aceste situații încalcă flagrant recomandările europene în materie. S-ar fi putut evitat acest lucru dacă decidenții liberali s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români din străinătate și ar fi respectat recomandările europene în materie. Suplimentar, acordurile bilaterale reprezintă o metodă care riscă să submineze standardele europene în materie de protecție socială și necesită atenția instituțiilor europene. Această viziune a dreptei politice nu corespunde valorilor sociale europene.
Mai exact, menționăm aici o serie de aspecte reflectate în detaliu în presă privind efectuarea transportului în condiții improprii (autocare, avioane, etc.), organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor (aglomerație, contracte semnate înainte de îmbarcare etc.), impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale reglementate la nivelul statelor membre sau recomandate de UE. Mai mult, respectivele situații contravin mesajului transmis de Comisia Europeană și de către statele membre prin angajamentele asumate recent în cadrul pilonului social european.
Petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European
În acest context, Partidul Social Democrat, cu sprijinul organizației PES activists România, inițiază o petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate anterior și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene. Această sesizare reprezintă un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători, care ar vrea să știe că apropiații lor sunt protejați, chiar și când pleacă la muncă în statele occidentale. Arătăm incapacitatea actualului partid de guvernământ în a folosi mecanismele europene pentru protejarea cetățenilor români. Prezenta petiție va fi acompaniată de exemple și cazuri particulare privind încălcarea drepturilor sociale.