Meniu Principal

Dorel Vișan, oaspete al Salonului Hunedorean al Cărții

Prezent la Deva, Dorel Vișan în ipostază de poet și eseist, pentru a-și lansa două volume

 Printre evenimentele cele mai așteptate la Salonul Hunedorean al Cărții din acest an a fost întâlnirea cu îndrăgitul actor Dorel Vișan, prezent la Deva în ipostază de poet și eseist, pentru a-și lansa două volume: „Cântece pentru glas și toacă” (versuri) și, în premieră națională la Deva, volumul de eseuri „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte”, ambele apărute la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

Binecunoscut publicului românesc, dar și celui de dincolo de granițe, ca un actor de teatru și film de mare valoare, creatorul unor roluri memorabile care au rămas în inimile celor care știu să aprecieze un veritabil talent actoricesc, Dorel Vișan a devenit un nume important și în peisajul literar românesc din zilele noastre. Talentul său artistic remarcabil a trecut dincolo de personajele întruchipate pe ecran și pe scenă, dincolo de replică și de jocul actoricesc, și s-a materializat în vers și în proză.

O poezie străbătută de un puternic filon religios, rod al credinței puternice

Remarcat de multă vreme ca poet de mare talent, cu o sensibilitate și o profunzime excepționale, Dorel Vișan ne prezintă o poezie străbătută de un puternic filon religios, rod al credinței puternice a autorului în Dumnezeu și în tot ce este sfânt.

Cei care vor citi poeziile lui Dorel Vișan din volumul „Cântece pentru glas și toacă” vor înțelege adevărul aprecierii criticului literar Constantin Cubleșan care spune că actorul, „intră (…) în rândul atâtor iluștri animatori ai scenei naționale, care și-au dublat argumentele pentru un loc în Panteon prin cultivarea versului, cu toată profesionalitatea unui scriitor autentic.”

Poezia lui Dorel Vișan, scrisă cu talent și cu o sensibilitate impresionantă, este poezia unui om profund credincios, care trăiește întru dragostea nemărginită față de Dumnezeu, față de divinitate. Sufletul poetului se deschide în fața atotputerniciei Creatorului căruia i se adresează direct, prin cuvinte ce îi exprimă toate trăirile, cuvinte ce cuprind mii de întrebări legate de lumea în care ne este dat să trăim. Cititorii acestor poezii vor avea satisfacția de a-l descoperi pe poetul Dorel Vișan și de a-l prețui la fel ca pe actorul pe care îl îndrăgesc.

Meditații profunde, de multe ori amare, despre lumea de azi, despre societatea românească

În premieră la Deva, am avut bucuria de a lansa și volumul de eseuri al lui Dorel Vișan, intitulat „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte”, volum prefațat de scriitorul Mircea Radu Iacoban. Este un veritabil buchet de gânduri, de meditații profunde, de multe ori amare, despre lumea de azi, despre societatea românească. Așa cum aflăm încă din prefață, „două sunt temele care-l solicită constant, de-a dreptul obsesiv: libertatea și desțărarea. Amândouă dureros de actuale (…)”. Remarcabile sunt portretele și evocările făcute unor mari personalități ale culturii românești, așa cum remarcabile sunt confesiunile pe care scriitorul Dorel Vișan le face în finalul volumului, confesiuni care ni-l apropie și mai mult, ne fac să-l îndrăgim și să-l apreciem o dată în plus.

De aceea, bucuria întâlnirii noastre cu maestrul Dorel Vișan a fost dublată de faptul că acest volum se întâlnește pentru prima oară cu publicul cititor aici, la Deva. Și aici, la Deva, îl vom aștepta și îl vom întâmpina cu drag pe maestrul Dorel Vișan ori de câte ori va mai scrie o carte. Iar cărțile Domniei Sale ne arată că, așa cum el însuși spune, „artistul este mare și nemuritor prin bucuria și înțelepciunea cuvântului său plin de umanitate”.

Publicul, aflat în număr foarte mare la lansare, a apreciat așa cum se cuvine prezența la Deva a maestrului Dorel Vișan pe care l-am cunoscut acum și în calitate de talentat scriitor.

La final, actorul și scriitorul Dorel Vișan a oferit autografe pe cele două volume lansate la Deva.

Manager,

Ioan Sebastian Bara