Meniu Principal

Din ciclul: Lucru’ dracului în Casa de filme a popii

Ordin de la Patriarhie: vă filmează doar Gurie !

Băi, frate, ce chestie tare !, se gândea preafericitul Gurie în timp ce recitea, a câta oară ?, ordinul Patriarhiei prin care se interzicea cu desăvârșire ca enoriașul să mai filmeze în biserică. Adică cum ar veni, doar popii vor avea dezlegare la filmare !

Mustind a satisfacție, Gurie își lăsă mintea să alerge liberă, dar nu spre câmpuri cu verdeață, ci spre covorul roșu de la Holywood. Se și vedea premiat pentru primul său film cu nu mai puțin de  trei Oscaruri: unul pentru cel mai bun regizor, unul pentru cel mai bun actor în rol principal și, de ce nu, al treilea, pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Undeva, în stânga lui, o vedea, cu ochii minții, pe Charlize Theron iar la dreapta pe Nicole Kidman. Evident, în sala de festivități, Tom Cruise și Di Caprio își rodeau unghiile de invidie.

Sunetul strident și supărător al telefonului, îl trezi din reverie exact în momentul în care Nicole încerca să-i paseze, discret, cheia de la apartament iar Demi Moore îl implora să-i ofere un rol în următorul film.

Se pregătea să lanseze un “fir-ar a dracului, Doamne iartă-mă!”, dar își înghiți vorbele când văzu că îl sună șefu’ suprem, PreaÎnaltul și Prea Fericitul Daniel.

  • Să trăiești 1.000 de ani, preafericitule, zise Gurie entuziasmat. Uite tocmai citeam ordinul Patriarhiei prin care interzicem enoriașului să mai filmeze în biserici.
  • Păi ce să fac, bre Gurie, că la câte filmulețe pentru adulți cu popii în roluri principale circulă la liber, m-am săturat să tot primesc oferte de colaborare de la case de filme pentru adulți. Nu mai vorbesc că, după filmul cu Corneliu, episcopul Hușilor, au început să curgă și cereri în căsătorie din partea homosexualilor holtei.
  • Eeeee, la vremuri noi…ne băgăm și noi ! Eu mă gândeam că e un moment prielnic să lansăm pe piață propria noastră Casă de Filme ! Mai ales, preafericitule Daniel, că ai văzut ce bani frumoși se câștigă. Încasări de sute de milioane de dolari !
  • Mă, Gurie, să știi că nu e o idee rea ! Numai că vreau s-o adaptăm pe gustul enoriașului nostru ! Să-l mobilizăm, să-l aducem pe calea ce dreaptă ! Adică spre cutia unde se plătesc acatiste și donații ! Ei, ai ceva idei ?
  • Păi uite, zise Gurie, plin de fericire, știi piscina aia de la mănăstirea din Moldova ? Păi acolo putem filma liniștiți o nouă versiune a „Titanicului” !
  • Nu mă, Gurie, zise Daniel supărat, vreau ceva neaoș, de-al nostru ! Cum ar veni, spre exemplu, “Toate pânzele sus !”
  • Aha, am înțeles ! Păi, în cazul ăsta, eu zic să facem o distribuție cu băieții de la seminar și să-i spunem “Toate sutanele sus !”. Sau uite, pentru popii de vârsta a treia, care au uitat să se pensioneze, propun să facem un muzical după piesa clasică “La răscruce de vânturi”.
  • Nu e rău ! Numai că pentru muzicalu’ ăsta avem nevoie de autorizație de la Protecția Mediului ! Mă gândesc totuși la ceva mai pe limba enoriașilor, insistă Daniel.
  • Preafericitule, zise Gurie, oarecum deranjat, hai să facem un remake după „Drumul oaselor ” filmul ăla cu Mărgelatu. Și să-i spunem “Drumul moaștelor”. Sau un remake după ăla lu’ Amza Pelea, “Atunci i-am condamnat pe toți la moarte !” și să-i zicem “Atunci i-am condamnat pe toți la moaște !” Deși, sincer îți spun, eu mă văd în rolul principal din “Superman ”
  • Băi, Gurie, ăla e un zeu pagân, mă ! Mai degrabă “Supermoney”, un film în care tu zbori cu chitanțierul din casă-n casă ! Cam asta e ceea ce vreau de la tine ! Gândește-te bine, și fă-mi o listă cu idei demne de deviza noastră ! Știi tu, aia cu “Nihil sine euro !”

Abia ce închise preafericitul Daniel telefonul că, lui Gurie, imaginea cu Nicole Kidman pasându-i cheia de la apartament și cea cu Demi Moore implorând-ul, începuse să se estompeze din ce în ce mai mult ! A dracu’ Bruce Willis, zise enervat Gurie. El filmează “Armaghedon” pe ditamai asteroidul iar eu rămân pe pământ speriind enoriașii cu chitanțierul !

            Acest material e un pamflet și trebuie tratat ca atare !

Tiberiu Stroia