Meniu Principal

DEŞI A PROMIS, GUVERNUL ORBAN NU A APROBAT AZI PRELUNGIREA OUG NR. 36/2013

Proiectul reprezintă o urgenţă absolută pentru parlamentarii PSD de Hunedoara

 Protestul minerilor de la Paroşeni şi Uricani, care s-au blocat în subteran, a pornit de la încetarea efectelor OUG nr. 36/2013 – aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

În acest moment, situaţia minerilor poate fi rezolvată fie printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului care să prelungească efectele OUG nr. 36/2013, fie printr-o iniţiativă legislativă parlamentară promovată în procedură de urgenţă.

În şedinţa de guvern de ieri, deşi a declarat iniţial că „trebuie prelungită ordonanța sau, mă rog, adoptată Ordonanța, astfel încât să nu le mai punem în pericol sănătatea și viața”, între timp Ludovic Orban s-a răzgândit. Documentul respectiv a beneficiat doar de o primă lectură şi a fost întors din drum pentru avizele necesare.

Situaţia fiind atât de imprevizibilă la Guvern, am hotărât să depunem la parlament, în procedura de urgenţă, o propunere legislativă care să înlăture lacuna creată în cadrul juridic.

Iniţiativa legislativă a fost redactată cu participarea tuturor factorilor guvernamentali responsabili, dar şi cu participarea reprezentanţilor minerilor şi rezolvă toate problemele minerilor din Valea Jiului, inclusiv ale celor de la mina Lonea.

Proiectul reprezintă o urgenţă absolută pentru parlamentarii PSD de Hunedoara şi, ca urmare, va fi înscris încă de săptămâna următoare pe agenda de priorităţi a Senatului.

 

Senator Viorel Sălan