Deputat Ilie Toma: “Prezentul se bazează pe trecutul istoric”
Festivalul Medieval „Ioan de Hunedoara” 2019
La momentul solem, depunerea de coroane de flori, au participat reprezentanți ai Primăriei și Consiliului local al municipiului Hunedoara, în frunte cu primarul Dan Bobouțanu, dar și invitați din partea Consiliului Județean Hunedoara reprezentat de președintele Mircea Bobora, administratorul public Costel Avram și consilierii județeni, ai Prefecturii județului Hunedoara -prin prefectul Fabius-Tiberiu Kiszely, ai Senatului României – prin Carmen Eleonora Hărău și ai Camerei Deputaților – prin deputații de Hunedoara Laurențiu Nistor și Ilie Toma.
Ateliere meşteşugăreşti, jocuri şi dansuri medievale şi video-mapping s-au regăsit în programul Festivalului Medieval “Ioan de Hunedoara” care a avut loc în perioada 9-11 august 2019 la Castelul Corvinilor şi în zona centrului pietonal Corvin din municipiul Hunedoara.
Trei zile de festival
Două spectacole de operă în aer liber, o paradă medievală şi un recital Horia Brenciu se numără printre evenimentele principale a Festivalului Medieval „Ioan de Hunedoara” care s-a desfăsurat pe parcursul a trei zile. Printre participanţi au fost Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Garda Cetăţii Deva, Garda Neagră a Regelui Matia, Ordinul Scutierilor de Mülbach, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Paladinii de Terra Medies, Ansamblul Renaissance Deva, Cavalerii de Târgu Mureş, Suita Principesei Maria Szechy, supranumită Venus de Murani, şi fanfara din Petreşti. Festivalul, început vineri seara, a continuat sâmbătă în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, unde a fost organizată o tabără medievală cu ateliere meşteşugăreşti, întreceri ale cavalerilor, tir cu arcul, prezentări de arme, dansuri medievale şi alte programe interactive cu publicul. Seara a fost programat un concert de muzică medievală cu Ansamblul „Truverii” din Bucureşti, iar de la ora 20,30 a avut loc o „Gală de operă” în care au evoluat artiştii Operei de stat din Ruse, Bulgaria. Aceştia au interpretat arii şi duete celebre din cele mai cunoscute opere. Momentul s-a încheiat cu o sesiune de video-mapping şi lumini arhitecturale a cărei temă este reconstituirea simbolică a bătăliei de la Belgrad, din 1456, pe care a purtat-o Ioan de Hunedoara împotriva turcilor – „Ultima Cruciadă”. În paralel, pe centrul pietonal Corvin din Hunedoara au avut loc mai multe activităţi care s-au încheiat cu un concert extraordinar Horia Brenciu & HB Orchestra.
La statuia lui Ioan de Hunedoara, slujbă religioasă şi depunere de coroane de flori
“Prezentul se bazează pe trecutul istoric, ocazie cu care am adus un omagiu voievodului transilvănean Ioan (Iancu) de Hunedoara, la împlinirea a 563 de ani de la moartea sa.
Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Judeţean Hunedoara, manifestarea începând vineri seara cu o paradă medievală pe un traseu ce a inclus principala arteră pietonală a oraşului. În program au mai figurat depuneri de coroane la statuia lui Iancu de Hunedoara şi spectacole de muzică şi opera. Duminică, 11 august, la statuia lui Ioan de Hunedoara, din centrul municipiului Hunedoara, a avut loc o slujbă religioasă şi o depunere de coroane de flori.
Municipiul Hunedoara, l-a cinstit astfel pe cel mai mare erou al său, Ioan de Hunedoara, Voievod al Transilvaniei, Regent și Guvernator al Ungariei, mare comandant de oști. Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris: „s-a stins lumina lumii”, a declarat Ilie Toma, deputat PSD.
În fiecare an, Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara primește câteva sute de mii de vizitatori, orașul fiind într-o continuă dezvoltare. Investițiile realizate până acum, dar și altele preconizate în următoarea perioadă, vor da o nouă față orașului.