Meniu Principal

De sărbătoarea Sfintei Maria, eveniment omagial la Rapoltu Mare

Evenimentul a fost dedicat sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire – 1 Decembrie 1918  şi contribuției pe care Biserica Greco-Catolică a avut-o la realizarea acestui mare eveniment istoric

 Sub genericul “România 100”

Manifestările s-au desfăşurat la Biserica Greco-Catolică din Rapoltu Mare, sub tutela Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), a Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri Hunedoara –Deva şi a Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară – filiala Hunedoara. Organizatori au fost Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică, Episcopia de Lugoj, Protopopiatul Orăştie şi Parohia Rapoltu Mare.

Sub genericul “România 100” a avut loc dezvelirea plăcii comemorative Atanasie  Anghel – Episcop al Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolică 1698-1713, originar din satul Bobâlna, judetul Hunedoara. Apoi a avut loc prezentarea revistei “Marea Unire 1918-2018, sărbătorim împreună” şi a broşurii documentare Biserica Romană Unită cu Roma Greco-Catolică Rapoltu Mare , autori prof. dr. Gheorghe Firczak şi prof. dr. Liviu Lazăr. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui numeros public, alături de locuitorii sosiţi din satele comunei Rapoltu Mare fiind şi  invitaţi, printre care primarul din Rapoltu Mare, Octavian Roman, edilul-şef al oraşului Geoagiu, Vasile Cărăguţ şi delegaţii de ruteni din judeţele Arad şi Suceava. La ceremonie au participat prof. dr. Gheorghe Firczak, profesor Olivia Niţescu,  Protopop Ceciliu Micu, Protopop Silviu Bindea, Iulius Marian Firczak, deputat U.C.R.R. şi un sobor de preoţi. A fost prezent şi Alexandru Mezei – artistul care a realizat placa comemorativă.

Omagiul adus de comunitatea greco-catolică Centenarului Marii Uniri

“Istoria rutenilor este una zbuciumată, marcată de inexistenţa unui stat propriu care să ne permită o evoluţie în concordanţă cu a celorlalte popoare europene.

Totuşi, fără putinţă de tăgadă, rutenii sunt un popor cu o existenţă naţională proprie, cu istorie, tradiţii şi limbă care îi individualizează faţă de alte popoare. Valorile noastre s-au interferat cu cele ale popoarelor vecine: români, unguri, slovaci, polonezi şi ucraineni. Unirea cu Biserica Romei este un prilej de afirmare a conştiinţei politice a rutenilor. Am dezvelit o placă omagială, închinată mărețului eveniment, respectiv Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Și, în același timp, am dorit să amintim contribuția pe care Biserica Greco-Catolică a avut-o la realizarea acestui mare eveniment istoric ”, a declarat istoricul Gheorghe Firczak, președinte al Asocieției Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara – Deva.

 

„Rutenii au ales calea unirii cu Biserica Romei”- a spus deputatul Iulius Firczak

„Rutenii au ales calea unirii cu Biserica Romei şi astfel au reuşit să supravieţuiască peste veacuri, să nu fie asimilaţi de polonezi, de lituanieni sau de ruşi. Modelul pe care l-au lansat atunci a fost urmat de români, 100 de ani mai târziu, adică la 1.700, şi iată că astăzi avem ocazia de a dezveli această placă închinată celui care a fost Episcopul românilor din Transilvania, Atanasie Anghel, în perioada 1698-1713.  Este de datoria noastră în anul Centenarului să aducem la lumină adevărul, arătând tuturor care a fost istoria până la 1918 şi apoi mai târziu. Din păcate, perioada comunistă a avut efecte dureroase, chiar tragice asupra entităţii naţionale. Dacă românii au reuşit ca prin biserica-soră să-şi păstreze identitatea, rutenii s-au pierdut în epoca neagră a comunismului, iar în 1989, în momentul Revoluţiei din decembrie, să nu se mai ştie nimic despre ei. Iată că revenirea la democraţie a României ne-a permis să arătăm care sunt rădăcinile rutenilor şi cum sunt înfrăţiţi astăzi, prin biserica Greco-Catolică, cu românii din Transilvania. Mulţumim statului român, care prin instituţiile sale sprijină Uniunea Culturală a Rutenilor din România şi implicit acţiunea de faţă. Practic, constituie punerea în aplicare a punctului trei din Rezoluţia de la Alba-Iulia. La mulţi ani, ruteni! La mulţi ani, România! Împreună sărbătorim Centenarul!”, a precizat, deputatul Iulius Firczak, preşedintele U.C.R.R.

Preotul Mircea Costa a mulţumit familiei Firczak pentru efortul depus în organizarea evenimentului, precum și pentru că a suportat cheltuielile privind achiziția plăcii omagiale.

Maria Hogman



« (Stirea anterioara)