Meniu Principal

Curs de formare profesională destinat persoanelor care vor înființa „Puncte Gastronomice Locale”

Cursul gratuit s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Sântămăria Orlea și a fost organizat de Agenția Națională a Zonei Montane, prin Centrul Regional de Dezvoltare Montană nr. 4 Hațeg împreună cu Oficiul Regional de Dezvoltare Montană Hunedoara și A.N.S.V.S.A.

I-am felicitat pe participanții la cursul de formare profesională destinat persoanelor care vor înființa „Puncte Gastronomice Locale” și care vor deschide pentru public aceste tipuri de puncte de atracție turistică ce vor promova gastronomia tradițională și obiceiurile frumoasei zone de la poalele Retezatului.

Punctele Gastronomice Locale răspund cerinţei crescânde în județul nostru de organizare a unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare  specifice zonelor geografice ale Hunedoarei, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Pentru punerea în practică a acestui proiect, o primă etapă constând în identificarea şi informarea potenţialilor aplicanţi, a fost demarat cursul de formare profesională destinat persoanelor care vor înființa „Puncte Gastronomice Locale”.

O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.

Turiștii care ajung în județul Hunedoara se vor bucura de produse tradiționale degustate în gospodăriile localnicilor, dar în cadru organizat. Oricare persoană care nu deține o pensiune sau un restaurant poate dezvolta de acum înainte un așa numit „Punct Gastronomic Local” pentru a servi mâncare gătită „ca la mama acasă”.

Înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontală a județului nostru, prin crearea unor noi locuri de muncă, prin contribuţia locuitorilor din zonă la asigurarea, din producţia proprie, a materiilor prime necesare desfăşurării activităţii acestor Puncte şi, implicit, o dezvoltare a turismului la nivelul județului Hunedoara.

Radu Barb

Director General la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd