Meniu Principal

COVID-19 – INTERPELARE ADRESATĂ PREMIERULUI LUDOVIC ORBAN

Am depus ieri, la Senat, o interpelare adresată premierului Ludovic Orban prin care îi solicit informaţii suplimentare în legătură cu diferite aspecte legate de epidemia provocată de coronavirus.

Motivul pentru care am formulat aceasta interpelare îl constituie diferenţele care apar între datele prezentate de către diferite surse oficiale.
De aceea am dorit să cunosc:
Câți cetățeni români din Italia, Spania, Franța, Germania şi Marea Britanie au revenit în România, după 31 ianuarie 2020? Câți dintre ei au fost testați, câți au fost trimiși în carantină și câți în izolare?
Ce măsuri a luat Guvernul pentru a se asigura că persoanele aflate în izolare la domiciliu în mediul rural respectă condițiile

 COVID-19 – ÎNTREBĂRI ADRESATE MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII ŞI MINISTRULUI AFACERILOR INTERNE

Ieri, am depus la Senat şi două întrebări către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.

Ambele întrebări au ca temă măsurile luate de către guvern în cazul epidemiei provocate de coronavirus şi consecinţe ale acestora.

Prima întrebare porneşte de la constatarea că realitatea pe care o trăim acum a pus domeniul Sănătăţii pe primul loc în lista priorităţilor naţionale ale României. Ducem un “război” dificil şi complicat cu un adversar invizibil şi impredictibil. Iar în prima linie a acestei confruntări se află personalul medical. Devine evident că unul dintre aspectele fundamentale ale situaţiei prezente este prevenirea, pe cât posibil, a contaminării medicilor, asistentelor şi a personalului sanitar implicat pentru a evita închiderea spitalelor şi colapsul sistemului naţional de sănătate publică.
Constatăm însă cu toţii că în fiecare zi apar informaţii despre noi unităţi medicale închise din cauza contaminării personalului medical.

De aceea am soicitat ministrului Sănătăţii să îmi comunice dacă există un protocol care să reglementeze testarea întregului personal medical şi ce prevede acesta?De asemenea, am dorit să cunosc numărul actualizat al cadrelor medicale (distinct pe fiecare categorie) testate, carantinante/izolate, vindecate, dacă va fi cazul decedate, pe fiecare spital, localitate și județ, după adresa unității medicale?
Cea de a doua întrebare are în vedere situaţia cadrelor militare aparţinând Ministerului Afacerilor Interne şi care sunt implicate direct în aplicare măsurilor de combatere a epidemiei.
Ţinând cont că vârful fenomenului epidemic este preconizat să fie atins peste cel puţin două săptămâni, am dorit să aflu numărul actualizat al cadrelor militare/ poliţiştilor (distinct pe fiecare categorie) testate, carantinate/izolate, vindecate, dacă va fi cazul decedate, la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerie, precum şi celor pentru situaţii de urgenţă

Şi la ce valoare se ridică până în acest moment cheltuielile bugetare efectuate pentru cazarea, masa şi transportul cetăţenilor români întorşi în ţară şi trimişi în carantină?