Meniu Principal

COMUNICAT DE PRESĂ : Campania amplă de denigrare a Curții Constituționale este un atac împotriva statului de drept și a democrației

În ultimele zile, am asistat la un atac continuu asupra statului de drept și a democrației, una dintre temele predilecte fiind accea că decizia CCR privind revocarea procurorului șef DNA ar goli de conținut atribuțiile președintelui.

”Este o manipulare grosolană insinuarea că CCR îl obligă pe președintele României, Klaus Iohannis, să semneze fără să verifice și că CSM nu contează în procedură. CCR elimină deciziile discreționare: nici Iohannis nu poate respinge o revocare doar pentru că așa vrea el, nici ministrul Justiției nu poate cere revocarea în afara procedurii legale”, a explicat Laurențiu Nistor, președintele Organizației Județene PSD Hunedoara.

Decizia CCR restabilește rolul constituțional al fiecărui decident în procedura de revocare a procurorilor șefi. În acest fel, Statul Paralel pierde controlul abuziv asupra clasei politice pe care îl exercita prin intermediul parchetelor din România și în special prin DNA. Drept urmare, propaganda Statului Paralel a declanșat o campanie amplă de denigrare a Curții Constituționale, o instituție fundamentală pentru sistemul democratic din România. Se insinuează că procurorii vor fi la mâna ministrului Justiției și că președintele este obligat doar să semneze.

”Ambele afirmații sunt false pentru că președintele Iohannis poate refuza o cerere de revocare, dar nu după bunul plac. Practic, președintele trebuie să verifice dacă cererea de revocare îndeplinește condițiile legale, iar dacă nu, atunci poate respinge cererea. De exemplu, Klaus Iohannis ar fi putut refuza revocarea, iar CCR i-ar fi dat dreptate, dacă cererea ministrului ar fi invocat, de exemplu, o amendă auto luată de procurorul-șef DNA. Cum o astfel de situație nu este prevăzută în condițiile legale privind revocarea, președintele ar fi constatat nelegalitatea și ar fi putut respinge revocarea”, a mai precizat Laurențiu Nistor.

De cealaltă parte, nici Tudorel Toader, ministrul Justiției, nu poate revoca procurorul-șef după bunul plac, ci doar în baza legii. Condițiile privind revocarea unui procuror-șef sunt prevăzute în Legea 303/2004, art. 52 și 54. Așadar, atât președintele cât și ministrul Justiției trebuie să se raporteze la aceste condiții legale când analizează, respectiv formulează o cerere de revocare a unui procuror-șef. Ministrul trebuie să invoce motive care sunt prevăzute în lege atunci când cere revocarea. Iar ministrul Tudorel Toader și-a fundamentat cererea exact pe prevederile legale.

PSD trebuie să protejeze justiția și pe cei care înfăptuiesc justiția. Judecătorii din România să nu mai aibă niciun fel de influențe nici din partea unor instituții care trebuie să se ocupe de securitatea națională, nici din partea unor instituții care trebuie să se ocupe de cercetări în cadrul legii, nu cercetări abuzive.

Pe 9 iunie, PSD va organiza un miting împotriva abuzurilor care se întâmplă în România de mult timp. Este un miting împotriva faptului că democrația și statul de drept sunt puse serios sub semnul întrebării.

PSD își asumă acest miting pentru a arăta că este dispus să meargă până la capăt astfel încât România să devină o țară democratică, o țară în care libertățile și drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate, așa cum scrie și în Constituția României și așa cum scrie și în toate tratatele internaționale pe care țara noastră le-a semnat.

Biroul de presă