Meniu Principal

Comisia de anchetă a Senatului a depus două inițiative legislative

Reprezentantul instituției va fi înlocuit cu un psiholog. Cealaltă inițiativă introduce monitorizarea tinerilor la ieșirea din sistemul de protecție social, dar numai cu acordul lor.

Una vizează protecția copilului victimă/martor în cadrul audierilor în instanță, în cazul infracțiunii de abuz de orice fel în centrele rezidențiale. Reprezentantul instituției va fi înlocuit cu un psiholog. Scopul este ca minorul să fie scos de sub orice influenţă din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior. Cealaltă introduce monitorizarea tinerilor la ieșirea din sistemul de protecție socială pe o durată de doi ani  –  dar numai cu acordul lor. Este calea sigură pentru fiecare dintre ei de a nu ajunge victima traficului de persoane sau a altor rețele infracționale.

Un raport din 2020 de la Camera Deputaţilor evidenţia că în toate centrele DGASPC analizate au existat cazuri de violenţă psihică, fizică şi/sau sexuale ale personalului angajat împotriva copiilor instituţionalizaţi. Tot de acolo, mai ştim şi că 40% din cazurile de minori dispăruţi provin din centrele de protecţie socială.

Vasilică Potecă – Senator PNL