Meniu Principal

Centrului Cultural Rutean din localitatea Peregu Mare

Inaugurarea Centrului Cultural Rutean din localitatea Peregu Mare, în cadrul Reuniunii Congresului Mondial la Rutenilor și Zilele Rutenilor din România

Reprezentanți ai rutenilor din Cehia, Croația, Serbia, Slovacia, Ungaria și România s-au reunit, în perioada 25-26 februarie 2022, în localitatea Peregu Mare, județul Arad, și au discutat problemele actuale și de interes ale comunităților pe care le reprezintă, în cadrul Reuniunii Congresului Mondial la Rutenilor și Zilele Rutenilor din România.

Propunerile de activități și proiecte au ridicat un interes crescut în vederea dezvoltării comune a comunităților de ruteni. Reprezentantul rutenilor din Ucraina a participat online la ședință, din cauza situației actuale.

Manifestările au început cu depuneri de coroane la bustul lui Aleksander Dukhnovici, simbolul principal al celei de-a treia renașteri naționale rutene și autorul Imnului Mondial al rutenilor, moment ce a fost urmat de inaugurarea Centrul Cultural Rutean din localitatea Peregu Mare care îi poartă numele.

 Întâlnirea a fost prezidată de Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Părintele Vasile Bojcsuk a rostit o rugăciune pentru victimele conflictelor din Ucraina și a binecuvântat evenimentul. Întâlnirea a fost prezidată de Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, iar cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Stephan Ljavinec, președintele Congresului Mondial al Rutenilor, urmat de Iulius Firczak, deputatul UCRR, Francisc Oscar Gal, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și, nu în ultimul rând, reprezentantul autorităților locale, Imre Kovács, primarul comunei Peregu Mare.

Prezentare a proiectelor interetnice de promovare a identității culturale

Dincer Geafer, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, prezent la eveniment, a făcut o scurta prezentare a proiectelor interetnice de promovare a identității culturale, lingvistice, religioase şi a drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naţionale desfășurate de către departament sau în parteneriat cu alte instituții.

Subsecretarul de stat a subliniat și faptul că prioritățile instituției pe care o reprezintă s-au regăsit: promovarea dialogului intercultural, combaterea formelor de intoleranță și extremism față de minoritățile naționale, promovarea educației în limba maternă și a educației interculturale, promovarea drepturilor minorităților naţionale și promovarea artei minorităților naționale. În încheiere s-a reiterat sprijinul în vederea promovării valorilor minorităților etnice și importanța implicării organizațiilor la recensământ în vederea unei mai bune întelegeri a populației și nevoilor acesteia din punctul de vederea etnic, lingvistic și religios.

În cursul aceleiași zile, membrii grupului folcloric “Holuboc” al filialei Arad a UCRR, condus de Viorica Bojcsuk, au prezentat un moment artistic autentic rutean.

Ultima zi a acțiunii a fost încheiată printr-o slujbă în limbile ruteană și română pentru toți cei afectați de război, oficiată de preotul Vasile Bojcsuk, secretar general UCRR, la biserica greco-catolică ruteană din Peregu Mare.