Meniu Principal

Cele trei surori ale literaturii engleze

La începutul lunii martie am dedicat o activitate culturală vieții și operei unor femei ilustre, femei care au marcat epoca în care au trăit

După o întrerupere de aproape un an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și-a reluat seria manifestărilor cultural-educative dedicate tuturor iubitorilor de cultură, în mod deosebit tinerilor. Suntem la început de primăvară, suntem la început de martie, luna în care ne gândim la mamele, la prietenele, la surorile noastre, la cele care ne fac viața mai plăcută și ne sunt alături la bine și la rău.

Așa cum ne-am obișnuit prietenii, la începutul lunii martie am dedicat o activitate culturală vieții și operei unor femei ilustre, femei care au marcat epoca în care au trăit.

Astfel, în ziua de 4 martie 2021, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” a găzduit un medalion dedicat unor scriitoare britanice foarte îndrăgite de generații întregi de cititori.

Prezentare a vieții și creației celor trei surori Brontë

Sub genericul „Surorile Brontë” s-a făcut o amplă prezentare a vieții și creației celor trei surori Brontë, ale căror romane s-au bucurat de mare succes de-a lungul celor două secole care au trecut de la apariția lor.

Pe baza unei ample prezentări, publicul a putut face cunoștință cu viața dramatică, marcată de suferințe de neimaginat, de boli și privațiuni ale surorilor Charlotte, Emily și Anne Brontë. În ciuda condițiilor extrem de grele în care au trăit, în ciuda bolilor care le-au măcinat, cele trei surori au fost mereu însetate de cultură. Imaginația lor precoce și talentul literar cu care au fost dăruite le-au condus la crearea atât de cunoscutelor romane care au bucurat cititori din lumea întreagă: Jane Eyre, Shirley (Charlotte Brontë), La răscruce de vânturi (Emily Brontë), Agnes Grey, Necunoscuta de la Wildfell Hall (Anne Brontë). Toate aceste romane, scrise cu sensibilitate și cu un acut simț al observației, reprezintă un tablou fidel al societății engleze de la începutul secolului XIX, o amplă frescă a epocii. Succesul lor deosebit, ecranizările care s-au făcut pe baza lor în ultimul secol sunt dovada calității lor deosebite.

Minunate pagini în care prind viață personaje emblematice

Într-o lume plină de puternice prejudecăți, în care femeile erau complet lipsite de drepturi și sortite anonimatului, cele trei surori au fost nevoite să-și aleagă pseudonime masculine cu care și-au semnat cărțile.

Prezentarea a pus în evidență, pe lângă viața lor impresionantă, contribuția fiecăreia dintre cele trei surori Brontë la îmbogățirea literaturii engleze. Cititorii au apreciat întotdeauna, în cărțile acestor trei surori, minunate pagini în care prind viață personaje emblematice, situații pline de dramatism, frământări sufletești ce pun în lumină caractere puternice.

Ca de obicei, la sfârșitul prezentării publicului i-au fost adresate întrebări, iar cei care au răspuns corect au primit cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Manager,

Ioan Sebastian Bara