Ce măsuri îi aşteaptă pe fermieri din 2018
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea în derulare, pentru acest an, proiecte în valoare de peste 2,6 miliarde de euro, destinate dezvoltării rurale, dar şi continuarea programelor de ajutor de minimis în valoare totală de 36 milioane de lei.
Fondurile destinate dezvoltării rurale pot fi accesate din 1 martie, orice fermier îndreptăţit fiind aşteptat să depună la APIA documentaţia necesară. Între elementele de noutate, Ministerul Agriculturii anunţă includerea posibilităţii de a cumula, pe aceeaşi suprafaţă, plăţile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajişti permanente, atât pentru agricultura ecologică, cât şi pentru agro-mediu şi climă. Astfel, în funcţie de combinaţia de pachete accesate, nivelul plăţilor cumulate poate fi cuprins între 119-449 euro/ha/an, pentru perioada de conversie şi între 153 şi 483 euro/ha/an, pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică.
De asemenea, a crescut nivelul plăţilor compensatorii acordate la nivel naţional pe pajişti permanente fără angajament de agro-mediu şi climă cu 19 euro/ha/an, pentru perioada de conversie şi cu 18 euro/ha/an, pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică, faţă de anul 2017.
De altfel, încă din 20 februarie, APIA a demarat plăţile pentru ajutorul de stat privind reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. În acest sens, în buget este prevăzută o sumă totală de aproape 110 milioane lei pentru peste 16.000 de fermieri, bani destinaţi lucrărilor agricole.
Potrivit răspunsului primit în urma unei întrebări adresate la sfârşitul anului trecut, vor continua, în 2018, între altele, şi cele trei programe de minimis – ajutorul pentru tomate; susţinerea crescătorilor de porci; precum şi susţinerea crescătorilor de ovine. Suma totală bugetată pentru ajutoarele de minimis se ridică la 36 milioane de lei.
Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Hunedoara