Meniu Principal

Budae: Ne dorim un act medical de calitate

În procesul unui act medical de calitate, caracterizat printr-o înaltă responsabilitate profesională, civică şi nu în ultimul rând științifică, medicul şi colaboratorii săi, asistentele și personalul auxiliar sanitar, la care se adaugă personalul administrativ, trebuie să acţioneze eficace și eficient în slujba pacientului și aparținătorului”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

 Dr. Alexandra Maria Chiș: În România, cea mai mare provocare o constituie lipsa educației pentru sănătate

 Doamna dr. Alexandra Maria Chiș este medic specialist obstetrician-ginecolog. Născută la Râmnicu Vâlcea, doamna doctor a urmat facultatea de medicină la Sibiu și tot acolo și-a încheiat rezidențiatul.

 

”Faptul că am ales să urmez medicina a fost o sclipire de moment. De la bun început nu am avut un plan, am mers din aproape în aproape, iar acum nu mă văd făcând altceva”, ne-a spus dr. Chiș.

În România, cea mai mare provocare o constituie lipsa educației pentru sănătate și faptul că ne luptăm, pe lângă deficiențele economice și organizatorice ale unui sistem medical rigid, și cu tot felul de informații de proastă factură via Internet. Ne luptăm și cu frica și cu rușinea de a merge la controlul anual periodic. Ne luptăm, de asemenea, cu generații întregi care nu par a înțelege că este mai ușor să previi decât să tratezi.

Spitalul din Hunedoara oferă condiții optime pentru chirurgia ginecologică

 ”E o mare problemă dezinteresul acesta al femeilor de a merge la controalele periodice, de a se pune pe ele însele pe primul loc, până la urmă. Lipsa controalelor, a informațiilor suficiente, multă dezinformare, toate acestea influențează apariția și stoparea la timp a bolilor ginecologice. Există aceste campanii antivaccinare foarte prostești, conduse de oameni setați pe dezinformare.”

Doamna doctor Chiș a ținut să amintească despre vaccinarea gratuită antiHPV. Această campanie de vaccinare a fost precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin. Vaccinarea gratuită se face din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice benigne sunt reprezentate de: inflamațiile vaginale, sângerările disfuncționale, polipii si fibroamele uterine, infertilitatea, tumori benigne ale sânului, iar cele mai frecvente afecțiuni maligne sunt cancerul de sân, cancerul de endometru, cancerul de col uterin. ”Dacă toate femeile ar face examen Babeș Papanicolau nu ne-am mai confrunta cu cazuri de cancer de col.”

Cu siguranță că un ginecolog bun trebuie să fie deschis la nou, să țină cont de noile tehnici care apar frecvent în cadrul acestei specialitati. Din acest punct de vedere, spitalul din Hunedoara oferă condiții optime pentru chirurgia ginecologică.

Mesajul, din partea doamnei doctor, pentru paciente este: ”Aș vrea ca femeile să aibă cât mai multă încredere în ele însele, să știe cât sunt de importante și să înceapă să facă ceva în acest sens, din toate punctele de vedere, inclusiv medical”.