BENEFICIILE PENTRU PROFESORI INCLUSE DE PSD ÎN LEGILE EDUCAȚIEI
Calitatea actului de învățământ și recunoașterea importanței profesorului nu se realizează doar prin creșteri salariale, ci și prin alte forme de susținere. PSD a inclus în Legile educației o serie de amendamente care oferă profesorilor o serie de beneficii care contribuie la creșterea calității actului educațională. Mai trebuie amintit că PSD a fost singurul partid care a organizat dezbateri cu profesorii pe tema noilor legi ale educației iar în mare parte solicitările cadrelor didactice au fost transpuse în amendamente PSD care au fost aprobate în forma finală. Prin urmare PSD a fost mereu un partener al dascălilor, iar acest lucru trebuie privit ca o garanție că PSD va respecta angajamentele guvernului față de sindicatele din Educație
o În plus, după emiterea Legii salarizării, cât timp a fost la guvernare, PSD a respectat calendarul de majorări prevăzut pentru profesori. Criza de încredere care există acum, pe bună dreptate, între profesori și guvern a fost provocată de faptul că guvernările de dreapta (Orban, Câciu + USR) nu au mai respectat calendarul din Legea salarizării. Deci cei din USR sau din Forța Dreptei nu au niciun drept să deplângă acum salarizarea dascălilor.
Beneficii incluse de PSD în noile legi ale educației
1) Cheltuielile de formarea continuă a profesorilor din preuniversitar sunt suportate de angajator, de la bugetul de stat.
2) Granturi pentru studii sau programe de cercetare și pentru promovarea excelenței în activitatea didactică, pentru profesorii universitari.
3) Decontarea parțială sau totală a costurilor asociate publicării unor lucrări științifice.
4) Decontarea cheltuielilor de deplasare și participare la activitățile de performanță la nivel național și internațional pentru cadrele didactice universitare îndrumătoare ale studenților participanți.
5) Personalul didactic preuniversitar care activează în zone defavorizate primește o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe țară.
6) Personalul didactic beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările periodice prevăzute în lege și pentru vaccinarea împotriva bolilor infecto-contagioase. (preuniversitar și universitar)
7) Concediu anual plătit de 62 de zile lucrătoare, pe perioadele de vacanță, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar.
6 luni de concediu plătit pentru cadrele didactice care lucrează la teza de doctorat în interesul învățământului. (preuniversitar și universitar)
9) Decontarea cheltuielilor de deplasare și participare la manifestări științifice în străinătate. (preuniversitar și universitar)
10) Copiii cadrelor didactice sunt scutiți de plata taxelor de admitere în învățământul superior (preuniversitar și universitar)
11) Copiii cadrelor didactice beneficiază de cazare gratuită în cămine studențești. (preuniversitar și universitar)
12) Personalul didactic beneficiază de reducerea cu 50% a costurilor de cazare, masă și tratament în bazele de odihnă și tratament. (preuniversitar și universitar)
13) Personalul pentru învățământul preuniversitar care a împlinit stagiul minim de cotizare poate opta pentru continuarea activității până la 65 de ani.
14) Acordarea a 2 salarii raportate la ultimul salariul de bază la ieșirea la pensie a cadrele didactice din învățământul superior.
« S.P.I.G.M. Deva vă informează (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Peste 500 de milioane de euro vor ajunge în județul Hunedoara prin Programul de Tranziție Justă! »