ANALIZĂ: Hunedoara-Marea Alianță
Mă amuză teribil zbaterea forțelor politice din municipiul Hunedoara în căutarea unei soluții pentru alegerile locale. Singurul scop declarat al celor care fac acum apel la formarea unei alianțe, cu un candidat unic, este acela de a-l înlătura pe Dan Bobouțanu de la conducerea primăriei.
PNL, PMP și USR o pun de-o alianță, ceva mai mare
Și-au tot măsurat candiații în raport cu Dan Bobouțanu, dar rezultatul le-a spulberat orice speranță. Nici măcar PNL-ul senatorului Carmen Hărău cu Lucian Gherman “vârf de lance” n-a reușit să schimbe opinia electoratului din municipiul Hunedoara. Hunedorenii îl vor în continuare pe Dan Bobouțanu la Primăria Hunedoara . Cel puțin asta o spun sondajele interne realizate de unele partide, Dan Bobouțanu spulberând orice contracandidat.
De aici și disperarea celor care îl vor înlăturat cu orice preț pe Dan Bobouțanu. Soluția la care recurg acum cei din PNL, USR și PMP este aceea de a forma o alianță. Marea Alianță, fiind în opinia acestora “lozul câștigător”.
Cine sunt liderii partidelor care se îndeamnă la uniune ?
PNL, municipiul Hunedoara
Nu este niciun secret că organizația municipală a liberalilor din Hunedoara este condusă de senatorul Carmen Hărău. O spune public un fost liberal care îi cere senatorului să ia o decizie în privința acestei alianțe. Drept urmare, trag concluzia că Lucian Gherman este ghidonat de senatorul Carmen Hărău spre “victoria finală” în lupta electorală de la Hunedoara.
PMP Hunedoara
Partidul este condus de Viorel Arion care așa cum a consemnat istoria recentă a fost condus de deputatul Carmen Hărău spre “victoria finală” la alegerile din urmă cu patru ani. A înfrânt atunci “binomul de la Hunedoara” și brusc pentru deputatul Carmen Hărău, Viorel Arion a devenit neinteresant. La aproape patru ani de la umilința la care a fost supus Arion în organizația municipală PNL, fostul edil al Hunedoarei pare dispus să meargă din nou pe mâna binomului. Doar că de această dată se dovedește mult mai versat și pare dispus să-i predea ștafeta lui Gherman. Ceva de genul: Ghermane ia tu “plăcuța asta suedeză” păstrată de mine vreme de patru ani și vezi și tu… cum ți-o fi norocul.
USR, municipiul Hunedoara
Când cobori din spațiul virtual printre oameni, constați că nici tu nu-i cunoști pe oameni și nici ei pe tine. Este un adevăr, pe care în mare parte, cei de la USR îl realizează odată cu aceste alegeri locale.
Vreme de patru ani au stat în siajul scorului electoral obținut de USR la nivel national, iar acum când sunt de “capul lor” constată că sunt “praf și pulbere”. Organizațiile locale s-au decimat din interior iar cei care au crezut în USR, au ajuns să fugă de lângă ei “ca dracu’ de tămâie”.
Cu doar câteva luni înainte de alegeri își caută loc pe liste comune de consilieri, încercând în al 12-lea ceas să mai salveze din aparențe.
Este și cazul organizației municipale USR Hunedoara, care n-a reușit să adune oameni din lumea reală care să însumeze o listă completă de consilieri. Despre candidatul propus la Primăria Hunedoara, numai de bine mai ales că nu-l cunoaște nimeni.
Marea Alianță îi va furniza lui Bobouțanu un scor de peste 60 de procente
Când nu te pricepi la nimic se presupune că măcar te pricepi la politică. Nu-i cazul celor care cred că Marea Alianță de la Hunedoara ar avea câștig de cauză în fața lui Dan Bobouțanu.
Faptul că se pleacă de la ideea unui candidat comun, care în opinia lor ar aduna voturile electoratului de dreapta, arată că cei care “o pun de-o alianță” nu înțeleg că tocmai aici este problema: n-au candidat.
Mai mult, electoratul de dreapta din municipiul Hunedoara, pe care îl tot numără liderii alianței PMP, USR și PNL nu poate fi mai mult decât cel al PNL-ului. Pentru că despre un electorat fidel și bine închegat al USR-ului și PMP-ului nu poate fi vorba.
Și nu în ultimul rând un candidat comun care să fructifice votul celor trei formațiuni politice trebuie să îndeplinească o condiție esențială: să fie acceptat de electoratul pe care se presupune că îl au cele trei formațiuni politice.
CONCLUZIE:
Ideea celor care au gândit această alianță pleacă de la scorul obținut de cele trei partide la alegerile europarlamentare. Un scor venit pe trendul național al partidelor , un rezultat care nu are nimic în comun cu alegerile locale.
Cu siguranță un candidat comun al celor care se pregătesc de Marea Alianță, nu poate fi decât de la PNL. Iar acesta cel puțin până la această dată, este Lucian Gherman.
La alegerile locale, candidatul este locomotiva, iar partidul devine garnitura.
Fără un scor electoral verificat la locale, din punctul meu de vedere, cele două partide USR și PMP nu trec în municipiul Hunedoara de cinci la sută. Asta în condițiile în care ar candida separat.
Cu un candidat comun nu văd de ce electoratul USR, un electorat extrem de radicalizat, ar vota un candidat care nu este de la USR.
Tocmai de aceea, Marea Alianță nu are cum să treacă cu mai mult de cinci procente de scorul pe care PNL-ul l-ar putea obține la localele din municipiul Hunedoara, cu candidat propriu.
Astfel, din punctul meu de vedere, Marea Alianță, îi va furniza lui Dan Bobouțanu un scor de peste 60 de procente la alegerile locale.
Iulian Stroia