Meniu Principal

AMENDAMENTELE PSD LA PROIECTUL LEGII DE ADOPTARE A OUG PE ENERGIE

PSD vine și în sprijinul industriei naționale de medicamente. Unul dintre amendamentele propuse de PSD prevede ca și companiile care fac medicamente să beneficieze de plafonul de 1 leu/kwh, de care beneficiază IMM-urile dar și instituțiile publice.
Alte amendamente PSD se referă la:
o Corectarea OUG, în sensul clarificării că un consumator casnic va plăti primii 255 de kw consumați la prețul plafonat de 0,8 kw și DOAR diferența până la 300 de kw ( adică 45 de kw) va fi plătită la prețul pieței.
o În actuala formulare cine consumă mai mult de 255 de kw îi plătește pe toți la prețul pieței! Iată textul din ordonanță:
Articolul 1, Alin (1): Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);
o Introducerea în categoria entităților care plătesc preț compensat de 1 leu/KWh a fabricilor de medicamente, lăcașurilor de cult și serviciilor de utilități publice (apă, transport în comun) care s-ar scumpi foarte mult dacă nu ar beneficia de compensare.
Argumente
o Medicamentele sunt vitale. Dincolo de necesitatea de a proteja și susține un domeniu esențial al economiei naționale este foarte important ca prețul medicamentelor să rămâne accesibil. Și nu se poate asigura acest lucru dacă fabricile de medicamente ar fi nevoite să cumpere energia scumpă de pe ”piața liberă”.
o Bisericile au fost destul de mult închise în timpul pandemiei. Ar fi inacceptabil să se închidă din nou din cauza facturilor la energie. Suntem creștini ortodocși, catolici, musulmani sau de alte culte în tot timpul anului, nu doar în perioada caldă, când factura e mai mică.
o De asemenea, furnizarea de apă.
Viorel Sălan, deputat PSD