Meniu Principal

COMUNICAT DE PRESĂ

Stimați locuitori ai municipiului Deva și ai întreg județului Hunedoara,

Știu că, în ultimele săptămâni, ați fost asaltați cu informații mai mult sau mai puțin adevărate despre ceea ce se întâmplă cu Termocentrala Mintia. Peste 4000 de locuințe din Deva, școlile și liceele, au rămas fără încălzire generând o situație imposibil de conceput pentru secolul în care trăim. Nu mi-am imaginat vreodată că cineva va permite ca oamenii din reședința județului să trăiască în asemenea condiții. Și totuși, s-a întâmplat.

Problema apărută în această iarnă a fost anticipată de sindicatele din energie care au atras atenția încă din toamna anului trecut, când unii responsabili erau preocupați doar de campania electorală, că stocurile de cărbune sunt insuficiente sau inexistente. Sincopele apărute în procesul de producere a energiei electrice și a agentului termic, a apei calde la Termocentrala Mintia, perspectiva concedierilor masive, au determinat Consiliul Județean Hunedoara să-și asume o misiune grea, dar care putea salva acest obiectiv strategic.

Astfel, încă din luna ianuarie a anului 2019 (facsimil 1), Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat intenția de a prelua în proprietate și administrare Termocentrala Mintia, printr-o procedură care să fie reglementată printr-un cadru legislativ coerent. În acest context, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 60/2019 care permite formarea a două entități separate: una care să cuprindă Termocentrala Paroșeni și minele din Valea Jiului, cea de-a doua urmând să cuprindă Termocentrala Mintia. De asemenea, OUG 60/2019 permitea preluarea prin darea în plată a Termocentralei Mintia de către autorități ale administrației publice locale: Primăria Municipiului Deva sau Consiliul Județean Hunedoara.

După reglementarea cadrului legislativ, am transmis Ministerului Energiei și Complexului Energetic Hunedoara alte trei adrese (facsimil 2,3 și 4) prin care ne-am exprimat disponibilitatea de a prelua Termocentrala Mintia în proprietate și administrare.

În data de 18 februarie 2021, am transmis a cincea adresă către Ministerul Energiei prin care, din nou, Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat dorința de a prelua acest obiectiv strategic. Și aici, vreau să subliniez un aspect important. Termocentrala Mintia nu este o sobă de teracotă pe care o luăm ca s-o cârpim, ci un obiectiv strategic de interes național, singurul care poate asigura echilibrul energetic în această parte a României. Din acest motiv, am condiționat în 7 puncte esențiale preluarea termocentralei. Ele sunt redate integral în adresa pe care o pun la dispoziția publicului larg (facsimil 5).

În data de 20 februarie 2021, am organizat la sediul Consiliului Județean Hunedoara o întâlnire la care am invitat toți factorii implicați în această problemă: reprezentanții Guvernului în județ, parlamentarii aleși în județ, reprezentanții tuturor partidelor politice, conducerea CEH, sindicatele și specialiști în energie. Bineînțeles, la această dezbatere a avut acces liber și presa. Am constatat cu mâhnire că reprezentanții PNL au manifestat un profund dezinteres pentru această inițiativă, refuzând să participe la dezbatere.

De ce era importantă întâlnirea organizată la sediul Consiliului Județean Hunedoara? Pentru că pe 23 februarie 2021, urma să am o întâlnire, la București, cu ministrul energiei pentru a prezenta clar intențiile noastre. Parțial, condițiile noastre au fost acceptate la nivel de discuție, însă nu am primit niciun răspuns în scris. Pe 6 aprilie 2021, am avut din nou o întâlnire cu ministrul energiei, pe aceeași temă. Și de această dată solicitarea noastră a rămas fără răspuns.

Așadar, din ianuarie 2019, cu 5 adresa transmise, două întâlniri cu ministrul energiei, Consiliul Județean Hunedoara nu a primit niciun răspuns scris, clar, asumat din partea Guvernului României cu privire la solicitarea de preluare în proprietate și administrare a Termocentralei Mintia.

Ca și Dumneavoastră, oameni pe care știu că vă preocupă soarta județului Hunedoara, mă întreb:

De ce acest Guvern nu dorește să pună în aplicare prevederile OUG 60/2019 pentru a salva Termocentrala Mintia?

De ce refuză Ministerul Energiei să răspundă de doi ani de zile la solicitările noastre?

Ale cui interese le reprezintă de fapt parlamentarii liberali din județ care ar fi putut sprijini aceste demersuri de salvare a Termocentralei?

Își permite România să devină simplu importator de energie, renunțând atât de ușor la rolul de producător?

Dragi hunedoreni,

Chiar dacă instituția pe care m-ați desemnat să o conduc nu are în acest moment nicio atribuție în reglementarea activității Termocentralei Mintia, nu pot asista ca un spectator inert la prăbușirea acestui obiectiv! Da, unii dintre cei care se lăudau anul trecut că vor salva termocentrala, astăzi tac într-o complicitate cu un Guvern căruia pare să nu-i pese nici de deveni, nici de familiile angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara, nici de viitorul energetic al țării noastre.

De aceea, astăzi am transmis o scrisoare deschisă președintelui României, premierului, conducerii Parlamentului și miniștrilor de resort, prin care solicit public tuturor factorilor implicați să trateze cu responsabilitate situația Complexului Energetic Hunedoara și să ia măsuri urgente pentru a asigura funcționarea termocentralelor Mintia și Paroșeni și a celor patru mine! Până nu va fi prea târziu!

 Laurențiu NISTOR,

Președintele Consiliului Județean Hunedoara