Proiecte de interes comunitar propuse de locuitorii municipiului Deva – declarate eligibile
Nouă proiecte de interes comunitar propuse de locuitorii municipiului Deva, pentru a fi incluse de Primărie la finanţare din bugetul local, au fost declarate eligibile şi vor intra în procedura de vot prin care cetăţenii vor stabili care dintre acestea vor fi puse în practică în următorii doi ani, relatează Agerpres.
Potrivit Primăriei Deva, între proiectele declarate eligibile se numără unele care au ca obiect colectarea selectivă a deşeurilor din parcuri, montarea unor rastele securizate de biciclete în cartierele de blocuri, amplasarea unui defibrilator automat în incinta unei şcoli, reamenajarea unor locuri de joacă sau crearea unui ghid digital al oraşului.
Votul se va desfăşura pe site-ul administraţiei locale, până la sfârşitul lunii iunie, după care vor fi stabilite proiectele câştigătoare ale finanţărilor de la bugetul local.
În acest an, Consiliul Local Deva a aprobat o sumă totală de 500.000 de lei pentru acest gen de proiecte. Valoarea maximă a unui proiect nu poate depăşi 50.000 de lei.
După stabilirea proiectelor câştigătoare, acestea vor fi incluse în bugetul local al Primăriei Deva şi vor puse în practică într-o perioadă de maximum doi ani de zile.
Procedura de finanţare a proiectelor iniţiate de cetăţeni se numeşte „bugetare participativă”, iar Primăria Deva se află în al doilea an în care preia idei de la cetăţeni pentru a fi puse în practică.
Anul trecut au fost înscrise în acest concurs 25 de proiecte, iar câştigător a fost cel care propunea înfiinţarea unor treceri de pietoni inteligente în oraş.
Iniţiativa edililor din Deva se încadrează tendinţelor din ultimii ani, de pe plan global, cu privire la transmiterea în mâinile comunităţii a responsabilităţii deciziei cu privire la anumite proiecte de importanţă majoră pentru o localitate sau o regiune. Este vorba despre o formă de democraţie directă care este mai costisitoare din punctul de vedere al unor edili, care invocă şi faptul că pentru luarea unei astfel de decizii, este nevoie de timp mai îndelungat decât în interiorul consiliilor locale.
La nivel global se discută asiduu despre modul de manifestare a democraţiei directe şi a fost constituit, în urmă cu 12 ani, un Forum Global al Democraţiei Directe Moderne.
Ediţia trecută a Forumului Global al Democraţiei Directe Moderne s-a desfăşurat, în 2018, la Roma, iar Grupul de presă BURSA a fost invitat şi a avut reprezentanţi la faţa locului, care au urmărit dezbaterile în legătură cu acest concept.
Anul acesta, Forumul Global al Democraţiei Directe Moderne trebuia să se desfăşoare în septembrie la Berna, în Elveţia, dar din cauza pandemiei Covid-19 a fost amânat pentru perioada 26 aprilie – 1 mai 2021.