Meniu Principal

Deputatul UCRR, Iulius Firczak: Despre Ordonanța privind amânarea ratelor bancare

Peste 150.000 de persoane au depus cererile prin care doresc  amânarea ratelor, după ce guvernul a aprobat normele prin care românii își pot cere amânarea ratelor la bănci. Românii pot depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor până la jumătatea lunii mai.

 Se poate suspenda plata ratelor bancare cu până la nouă luni de zile

“Despre Ordonanța privind amânarea ratelor bancare, efectele acestora în economie, dar și despre importanța deciziilor pe care noi, ca și cetățeni, trebuie să le luăm în această perioadă de criză, se discută mult. Avem în vigoare o ordonanță care spune că pentru toate persoanele afectate în mod direct sau indirect de pandemie se poate suspenda plata ratelor bancare cu până la nouă luni de zile, dar până la maximum 31 decembrie 2020. Suspendarea se poate face printr-o solicitare pe care debitorul trebuie să o depună la banca de la care a luat creditul,” susține Iulius Marian Firczak, Deputat în Parlamentul României.

Câteva bănci au aprobat amânarea la plată a ratelor la împrumuturile ipotecare în baza ordanaţei de guvern dată în 6 aprilie 2020

Cele patru bănci care au aprobat amânarea la plată a unor credite sunt Alpha Bank, BRD Groupe Societe Generale, First Bank şi Alior Bank. Două bănci au anunţat deja că nu vor percepe dobândă la dobândă nici pentru creditele de consum, nu doar pentru cele ipotecare aşa cum este stipulat în ordonanţă. Cele două bănci care au decis acest lucru sunt Banca Transilvania, care a anunţat că va începe în curând aprobarea pe noile prevederi ale ordonanţei, şi Alior Bank.

Potrivit deputatului UCRR, Iulius Fircak, este foarte important ce decizii luăm, fiecare dintre noi, în perioada de criză

“În această perioadă suntem îngrijorați și ne gândim în primul rând la sănătate. Este normal să fie așa, dar trebuie să ne gândim și la sănătatea finanțelor noastre.
Este foarte important ca, atunci când este vorba de bani, să luăm în calcul cel mai negru scenariu și să ne asigurăm masa zilnică și plata facturilor. În situația în care ne aflăm azi, vă recomand să aveți în vedere că această criză medicală poate dura pânâ la 18 luni, fapt care va determina o criză economică ce ar putea să ne afecteze mai mulți ani.

Trebuie să luăm deciziile cu pași mărunți, pentru a nu se creea dezechilibre majore în economie. Nu trebuie să oprim acum economia, iar ulterior să nu mai știm cum să o repornim”, a completat deputatul Iulius Firczak.

Informaţii oficiale despre numărul total de cereri primite şi soluţionate de instituţiile de credit, atât pe baza normelor proprii ale băncilor cât şi pe baza prevederilor OUG 37 vor fi făcute publice de către Asociaţia Română a Băncilor (ARB) săptămâna viitoare.

Maria Hogman