Meniu Principal

Viorel Salan: “Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor putea fi administrate, protejate, şi conservate cum trebuie de către autorităţile locale”

Un astfel de proiect nu este un proiect de partid, este un proiect pentru România şi trebuie susţinut şi votat dincolo de apartenenţa politică

–  Legea privind transferul Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în administrarea consiliului judeţean a primit votul final în Camera Deputaţilor. S-a încheiat astfel cea mai importantă etapă  în procesul de legiferare. De unde aţi pornit?

Două au fost motivele principale care au determinat iniţierea acestei propuneri legislative. Am pornit de la constatarea unei situaţii foarte grave şi anume că monumentele respective au fost ţinta unor repetate acte de vandalism, iar braconajul arheologic nu putea fi oprit ceea ce a cauzat degradarea continuă şi accelerată a lor. Cel de al doilea motiv a fost experienţa pozitivă pe care o aveam cu Cetatea Sarmizegetusa Regia de la Grădiştea de Munte, aflată de la sfârşitul anului 2012, în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. După realizarea acestui transfer administrativ, cetatea  a ajuns să fie păzită permanent, au putut fi amenajate trasee turistice de vizitare, iar întreţinerea corespunzătoare a făcut că numărul turiştilor să crească de la an la an.

–  Care au fost paşii următori?

Cu cele două argumente în minte şi hotărâţi să facem ceva pentru a rezolva această situaţie, împreună cu parlamentarii PSD de Hunedoara, am decis să redactăm o lege prin care să fie creat cadrul legal pentru a transfera şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orastiei în administrarea consiliului judeţean.

Am solicitat în acest sens sprijin şi ajutor din partea Ministerului Culturii, a ministrului de la timpul respectiv, colegul meu senatorul Daniel Breaz, căruia îi şi mulţumesc pe această cale pentru deschidere şi disponibilitate. Am beneficiat de asemenea şi de ajutorul reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, în special al Serviciului public de administrare a monumentelor istorice, cărora doresc de asemenea să le adresez calde mulţumiri.

Şi, după redactarea propunerii legislative, am depus-o la parlament şi am susţinut-o permanent în toate etapele procedurii legislative. M-am prezentat de fiecare dată în faţa tuturor celor şapte comisii permanente din Senat şi din Camera Deputaţilor cu atribuţii în analizarea şi evaluarea acestei iniţiative legislative  şi am găsit de fiecare dată înţelegerea necesară promovării.

M-a bucurat mult că am reuşit să conving toţi colegii parlamentari ca un astfel de proiect nu este un proiect de partid, este un proiect pentru România şi ar trebui susţinut şi votat dincolo de apartenenţa politică, ceea ce s-a şi întâmplat.

Aş dori să mulţumesc pe această cale şi  Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relația cu UNESCO care s-a deplasat şi în teren pentru o cunoaştere corectă şi completă a situaţiei cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

În prezent, legea a fost trimisă la Preşedinţia României pentru promulgare. Să sperăm că nu va exista un blocaj.

–  Ce aşteptări aveţi de la aplicarea acestei legi?

În primul rând, vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca turismul în judeţul Hunedoara să se dezvolte şi mai mult. Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Mănăstirea Prislop şi Sarmizegetusa Regia rămân cele mai renumite monumente istorice ale Hunedoarei. Dar, de acum încolo, cei care ajung în zona Sarmizegetusa Regia vor putea vizita şi cetăţile dacice învecinate ale acesteia: Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița.

Am convingerea fermă că transferul acestor monumente în responsabilitatea autorităţilor locale va avea efecte cel puţin la fel de bune ca şi în cazul Sarmizegetusa Regia. Vor putea fi accesate fonduri europene, vor putea fi create condiţii de vizitare optime, iar de relansarea turismului va beneficia nu numai economia judeţului Hunedoara, ci mai ales hunedorenii.

Îmi doresc de asemenea ca,  prin preluarea administrării cetăţilor dacice la nivel local, să reuşim ca monumentele acestea unice şi de o valoare inestimabilă să fie mai bine conservate pentru a le putea lăsa moştenire pe mai departe generaţiilor care vin după noi.

 

Poliana Mardari