Meniu Principal

Proiect de 180 de milioane de euro pentru sistemele de alimentare cu apă și canalizare

Cu finanțare din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, sistemele de alimentare cu apă și canalizare din cadrul ariei de operare a Operatorului Regional S.C. APA PROD S.A. din județul Hunedoara vor face obiectul unui amplu și necesar proces de reabilitare și extindere.

Vineri, 14 februarie 2020, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara s-a desfășurat seminarul de prezentare a proiectului „Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara”.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) „AQUA PREST HUNEDOARA”, la care au participat: Mihai Cozariuc, Lider de Asociere INTERDEVELOPMENT SRL, Florin Zbârcea, responsabil tehnic proiect INTERDEVELOPMENT SRL, Victor Arion, Director General al SC APA PROD SA Deva, precum și membrii A.D.I. (primari și reprezentanți desemnați ai unităților adminstrativ-teritoriale).

Termene ferme pentru predarea documentațiilor

Obiectivul general al Asistenței Tehnice constă în elaborarea documentaţiilor tehnico – economice necesare pentru continuarea strategiei locale de dezvoltare a sectorului de apă și apă uzată, în vederea atingerii țintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, inclusiv asigurarea suportului necesar pe parcursul implementării lucrărilor de investiţii.

Pentru ca procedura de implementare a acestui proiect să fie respectată, au fost stabilite termene ferme de predare a documentațiilor de către consultant beneficiarului SC APA PROD SA. Astfel, până la sfârşitul lunii aprilie 2020, consultantul va elabora Studiul de fezabilitate preliminar complet și documentaţiile pentru avize și acorduri, iar până la sfârşitul trimestrului III 2020, consultantul va livra Aplicaţia de finanţare completă. Documentațiile de atribuire vor fi elaborate în două etape și predate la sfârşitul lunii iunie 2020, respectiv sfârşitul lunii decembrie 2020.

Rețele noi și aparatură modernă pentru apă și canal

În cadrul seminarului a fost prezentată lista de investiții finală în care se regăsesc cele mai importante obiective din sistemele de alimentare cu apă, respectiv canalizare, care sunt vizate de proiectul în valoare de 180.818.346 euro.

Lista de investiții finală din cadrul proiectului prezentat, respecta toate conditionalitatile impuse de Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), program care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României, în infrastructura de apa și apă uzată.

Investițiile propuse cuprind reabilitarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, extinderea sistemului SCADA regional, dotarea laboratoarelor, achiziția de utilaje, echipamente și sisteme moderne de înregistrare a consumului de apă.

Principalele obiective de realizare a proiectului sunt:


  1. Alimentare cu apă:
    Surse de apa noi (captare apa subterana prin foraj de adancime), 2 foraje;
    Stație de tratare apă potabilă (noi și reabilitate), 2 unități;
    Stații de clorinare (noi și reabilitate), 25 unități;
    Aducțiuni, conducte de transport/distribuție – reabilitare (redimensionare și/sau relocare traseu și/sau înlocuire), 36,5 km ;
    Aducțiuni, conducte de transport/distribuție – extindere, 219,7 km
    Stații de pompare apă (noi și reabilitate), 26 unități ;
    Rezervoare de înmagazinare (noi și reabilitate), 19 unități ;
    Reţele de distribuţie (înfiinţare si extindere), 136,2 km ;
    Reţele de distribuţie (reabilitare), 118,5 km;
    Stații de pompare de tip hidrofor (reabilitare), 26 unități.
  2. Canalizare :
    Reţele de canalizare – înfiinţare și extindere, 60,8 km ;
    Reţele/colectoare principale de canalizare – reabilitare/recalibrare, 49,1 km;
    Stații de pompare apă uzată (noi), 21 unități;
    Stații de pompare apă uzată (reabilitare), 13 unități ;
    Stații de epurare (reabilitare, extindere capacități și modernizare procese tehnologice), 4 unități;

Apă mai bună, servicii la standarde europene

Conform obligaţiilor ce revin României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, precum şi termenelor asumate prin Tratatul de Aderare, autorităţile naţionale trebuie să asigure conformarea cu prevederile a două directive: Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman și Directiva 91/271/CEE privind colectarea şi epurarea apelor uzate de la aglomerările cu mai mult de 2000 locuitori echivalenţi.

În urma implementării acestui proiect din aria de operare a Operatorului Regional S.C. APA PROD S.A., eficiența și calitatea serviciilor prestate de alimentare cu apă si canalizare, vor fi conforme cu reglementările în vigoare ale Uniunii Europene.