Meniu Principal

Eroi martiri ai Revoluției Române din decembrie 1989, Cetățeni de Onoare ai judeţului Hunedoara

Miercuri, 18 decembrie, la Teatrul de Artă Deva, a avut loc  festivitatea de acordare a titlurilor de Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara Eroilor Martiri, Răniților și Reținuților Revoluției Române din Decembrie 1989, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

 Acest eveniment a fost organizat de Asociația Județeană a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara-Deva, Consiliul Județean Hunedoara în colaborare cu Teatrul de Artă Deva, Biblioteca Județeană ”Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva.

Din programul evenimentului

Expoziție de carte organizată de Biblioteca Județeană ”Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva – în foaierul Teatrului de Artă Deva; Moment solemn – intonarea Imnului Național al României;

Lansare de carte ”Eseu despre premisele, spiritul și consecințele Revoluției Române din Decembrie 1989”, autor Gheorghe Firczak. A prezentat dr. Liviu Lazăr; Festivitatea de înmânare a titlurilor de Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara; Moment artistic susținut de Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Festivitatea de înmânare a tilurilor de „Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara” Eroilor martiri, Răniților și Reținuților Revoluției Române din Decembrie 1989 a avut loc la Teatrul de Artă Deva.  În prezența autorităților județene, a revoluționarilor și a urmașilor unora dintre aceștia, au fost înmânate și diplome post-mortem.

 

Au acționat cu prețul vieții pentru recâștigarea libertății și demnității naționale

Evenimentul a reunit pe urmașii Eroilor Martiri, pe Răniții și Reținuții Revoluției Române din Decembrie 1989, din județul Hunedoara care, prin curajul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă, au contribuit la victoria Revoluției din Decembrie 1989. Au participat oficialități locale și județene şi ai Episcopiei Devei și Hunedoarei, diplomele de Cetățean de Onoare al județului Hunedoara fiind decernate de președintele C.J. , Mircea Bobora.

 

„În cadrul acestei festivităţi emoționante, Consiliul Județean Hunedoara a mulțumit celor care au avut curajul, în urmă cu 30 de ani, să lupte pentru libertate și pentru posibilitatea de a ne spune părerea fiecare dintre noi, liber, fără niciun fel de opreliște. Suntem acum ceea ce suntem pentru că atunci au existat oameni care au avut curajul să acționeze cu prețul vieții pentru recâștigarea libertății și demnității naționale. Potrivit Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor în Revoluția Română și-au pierdut viața 1.142 de participanți. Procurorii militari care au cercetat cazurile au estimat că numărul lor ar putea fi semnificativ mai mare”, a precizat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

În decembrie 1989 s-au deschis porțile către libertate și dezvoltare democratică a României

„ S-a împlinit peste un sfert de veac de la Revoluția Română din decembrie 1989, moment ce a însemnat despărțirea definitivă de un trecut sumbru al totalitarismului comunist. În decembrie 1989 s-au deschis porțile către libertate și dezvoltare democratică a României în baza pluralismului politic, alegerilor libere, a economiei de piață, libertății de exprimare și a respectării demnității umane.

Retrăiesc întotdeauna, în luna decembrie, emoția anului 1989, atunci când regimul de tristă amintire antipopular și antiromânesc, a fost înlăturat prin efortul nostru, al celor care am ieșit în stradă. De asemenea, am ocupat sediile puterii de stat și de partid de la vremea respectivă. Totodată, sunt convins că Revoluția Română din Decembrie 1989 a deschis un drum nou, foarte important pentru țara noastră și pentru toți cetățenii români, manifestându-se, astfel, destinul fast al României pentru viitor. Amintesc aici, printre ei, pe Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Școala Ardeleană, cei care au subliniat destinul european al poporului român. Glorie eternă eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, a menționat președintele Asociației Județene a Răniților și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara-Deva, prof. dr. Gheorghe Firczak.

Despre momentele dificile din decembrie 1989, despre cum au ajuns în spatele gratiilor, bătuţi şi umiliţi, a povestit Carmen Tâmplărescu, revoluționară din Vulcan.Tâmplărescu Carmen (fostă Huștea), din Lupeni, a fost reținută și încarcerată la Penitenciarul Jilava, unde a fost bătută și rănită în noaptea de 21/22 decembrie 1989.

De asemenea, printre cei cărora Consiliul județean Hunedoara le-a conferit titlul de ”Cetățean de onoare al județului Hunedoara” s-a aflat şi revoluționarul Ioan Buha, fost maistru militar la UM 01852 Hunedoara, rănit în data de 26 decembrie 1989, în dispozitivul de apărare al unității.

 

Maria Hogman