Meniu Principal

Conferința Științifică Internațională „Între local și european. 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan”

 Costel Avram, administrator public CJ Hunedoara: Onorăm înaintașii și istoria națională, promovăm educația și cultura de vârf!

„La mai puțin de un an de la conferința științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, Avram Iancu, un alt moment de vârf pentru istoria noastră, marcat la Deva – Conferința Științifice Internaționale „Între local și european. 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan”.

Evenimentul reunește la Deva istorici de marcă din țară și străinătate și este organizat de Consiliul Județean Hunedoara sub patronajul celor mai înalte foruri culturale și științifice din România: Academia Română și Institutul de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca, reprezentate prin Președintele Academiei Române, Acad. prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop și Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca.

În deschiderea conferinței au fost rostite expuneri memorabile, cu trimitere atât spre istoria României și martirajul pentru libertate al celor trei conducători ai răscoalei țărănești dintre anii 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, dar și spre actualitate și misiunea noastră, a celor de astăzi, pentru a ne ridica la înălțimea înaintașilor.

Este – după cum spuneau cei doi distinși academicieni – modul concret de a ne demonstra patriotismul, nu prin vorbe și declarații goale de conținut, ci prin fapte și educație!

Suntem determinați să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a ridica nivelul de cultură al cetățenilor județului, pentru că, așa cum spunea Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, cultura costă, dar prostia costă infinit mai mult!

Acad. prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop a spus că sintagma “Horea, Rex Daciae” face trimitere spre toată istoria noastră, a românilor, legată încă din antichitate de Europa și valorile ei, spre libertate și prestanța de care trebuie să dăm dovadă în Europa contemporană, iar Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș a spus că această conferință este una a deschiderii spre valori comune și ar putea avea loc la Viena, Bruxelles sau Washington.

Un public numeros și entuziast a onorat conferința, au fost momente de reenactment istoric și un recital fantastic al interpretei Oana Lianu. Participanților li s-au oferit, gratuit, volumele Răscoala lui Horea, cel mai complet studiu la temă semnat de istoricul David Prodan.

Am remarcat organizarea impecabilă a conferinței și îi adresez calde felicitări lui Sebastian Bara, Managerul Bibliotecii Județene “Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva pentru seriozitatea cu care se implică în reușita oricărui eveniment pe care îl coordonează.

Să onorăm istoria României și pe cei ce au pus libertatea mai presus de viața lor!”,

Costel Avram, admnistrator public CJ Hunedoara