Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, adoptat la Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, retrimis la parlament pentru reexaminare de către Curtea Constituţională a României.
Reexaminarea este urmarea contestării actului normativ de către preşedintele Klaus Iohannis care a pretins că drepturile şi beneficiile introduse în lege pentru oameni nu au susţinere financiară clară.
Spre deosebire de Klaus Iohannis, Guvernul Viorica Dăncilă şi parlamentarii hunedoreni ai Partidului Social Democrat luptă pentru fiecare român.
În acest sens, echipa de parlamentari hunedoreni formată din deputat Laurenţiu Nistor, deputat Natalia Elena Intotero, senator Viorel Salan şi deputat Ilie Toma, s-au zbătut permanent să rezolve problemele cu care aceşti oameni se confruntă zi de zi.
Iniţiativa legislativă referitoare la Statutul personalului feroviar este un astfel de demers. Potrivit proiectului de lege, personalul feroviar are dreptul să primească un salariu lunar compus din salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, premii, prime şi alte adaosuri al căror cuantum se stabileşte conform legii, contractului individual de muncă şi/sau contractului colectiv de muncă; să fie promovat în funcţie, ca urmare a calităţilor, aptitudinilor, abilităţilor şi competenţelor dovedite şi a studiilor absolvite în timpul desfăşurării activităţii, în limita posturilor disponibile; să beneficieze de drepturile stabilite potrivit legislaţiei în vigoare, contractului individual de muncă şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil, pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite sau speciale de muncă; de concediu de odihnă anual, de cel puţin 24 de zile lucrătoare, precum şi de alte concedii, stabilite prin contractul colectiv de muncă.
De asemenea, angajaţii feroviari au dreptul să beneficieze: în mod gratuit de asistenţă şi servicii medicale şi psihologice, în caz de boală sau de accidente, de proteze, orteze sau alte dispozitive medicale, precum şi de medicamente, conform legii, de autorizaţie de călătorie gratuită pe calea ferată, atât în interes personal, cât şi în interes de serviciu, de uniformă, echipament specific, materiale igienico-sanitare; de măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii, potrivit prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar în cazul concedierilor colective să beneficieze de o sumă compensatorie al cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă; să primească locuinţă de intervenţie, de serviciu, socială sau de protocol, după caz.
Actul normativ mai prevede ajutoare materiale de sărbătorile de Paşte şi Crăciun, de Ziua Feroviarilor, precum şi în caz de deces al salariatului sau al unui membru de familie al acestuia, la naşterea copilului/adopţia unui copil minor, la căsătorie. Iar cuantumul acestor ajutoare se stabileşte prin contractul colectiv de muncă.
Parlamentarii PSD de Hunedoara au fost şi sunt sunt alături de români şi vă invită ca, împreună, să votăm pentru România, pentru Viorica Dancilă.
Biroul de presă al Organizației Județene a PSD Hunedoara