Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, despre perspectivele de viitor ale Complexului Energetic Valea Jiului
Candidat pe listele PSD Hunedoara la Senat, Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei a discutat în cadrul unei emisiuni de promovare electorală, la postul local Antena 3 Deva, despre viitorul Complexului Energetic Valea Jiului.
„Sunt mulțumit sufletește că împreună cu toți factorii decidenți am reușit să salvăm mineritul din Valea Jiului și partea de energie prin înființarea Complexului Energetic Valea Jiului. Complexul a fost înființat anul trecut, în luna octombrie, prin transferul de active de la vechea societate către Societatea Națională de Închidere de Mine Valea Jiului(SNMÎVJ), care ulterior a devenit Complexul Energetic Valea jiului. De asemenea s-a făcut transferul de personal de la CEH la CEVJ”, a precizat în deschiderea discuției Pavel Nițulescu.
În tot acest demers de înființare a Complexului Energetic Valea Jiului, din postura de secretar de stat în Ministerul Enerigiei, Pavel Nițulescu a precizat că a avut un rol important.
“Am avut un rol important în acest demers. Am fost cel care am susținut Ordonanțele de Guvern privind ajutorul de stat acordat acestei activități. Am fost în toate comisiile din cele două Camere ale Parlamentului, iar în plenul reunit al Camerelor am susținut cele două proiecte de lege care au și fost adoptate și promulgate de președinte. Acest ajutor de stat asigură stabilitate acestui complex energetic cel puțin până în luna decembrie a acestui an. Din 2025, în urma negocierilor cu cei de la Comisia Europeană vom continua activitatea până în 2032, respectând Legea Decarbonizării Sistemului Energetic Național
În urmă cu două luni, negocierile cu cei din Comisia Europeană au avut ca finalitate un angajament comun, în care, deși era prevăzut ca în 2024, minele Lonea și Lupeni să-și încheie activitatea, am reușit să negociem ca Mina Lonea să își continue activitatea de punere în siguranță a zăcământului până la finele anului 2025 și până la finele anului 2026 închiderea de subteran și ecologizarea de suprafață. Acest lucru înseamnă că putem păstra personalul care lucrează aici până în 2026.
În ceea ce privește Mina Lupeni, până în iunie 2026 își va continua activitatea de punere în siguranță a zăcământului, iar la finele anului 2026 se va face închiderea de subteran și ecologizarea de suprafață” a precizat Pavel Nițulescu.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Economiei a prezentat și perspectivele de viitor al Complexului Energetic Valea Jiului.
“ Fiind membri ai Uniunii Europene ne-am asumat decrabonizarea Sistemului Energetic Național. Prin Legea Decrabonizări, termenul final asumat este anul 2032. Asta nu înseamnă că Termocentrala Paroșeni care în 2030 trebuie să-și încheie activitatea de neutralizare a cărbunelui, nu va funcționa în continuare. Există alternative care îi vor permite acest lucru, printr-o unitate de gaze naturale. Există acesastă posibiltate. Conducta de gaz BRUA este la 250 de metri de termocentrală și avem partea comercială angajată. Urmează ca printr-un ajutor de stat să implementăm o unitate de producere a energiei electrice pe gaze naturale”, a concluzionat Nițulescu.
Sursa foto: captură ecran, Antena 3 Deva
Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Hunedoara, executat de SC MIDAS MEDIA SRL, CMF: 11240017