Meniu Principal

Reprezentanții ArcelorMittal S.A, întâlnire cu miniștrii Economiei, Energiei și Cercetării

În urma discuțiilor purtate la Consiliul Județean Hunedoara, în prezența domnului președinte Laurențiu Nistor, discuții solicitate de conducerea S.C. ArcelorMittal S.A. Hunedoara, au fost stabilite întâlniri la București, la nivel parlamentar și guvernamental, cu miniștrii de resort și reprezentanți ai Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
Am avut onoarea să realizăm această comunicare, ocazie cu care au fost prezentate problemele punctuale și pertinente în ceea ce privește producția de oțel în cadrul S.C. ArcelorMittal S.A. Hunedoara, referitoare la:
– Creșterea prețului la energie;
– Creșterea penalităților pentru dezechilibre și a taxelor de transport distribuție;
– Pierderile înregistrate pentru întreruperea activității în timpul vârfurilor de preț la energie;
– Legea nr. 269/2023 privind impozitul pe cifra de afaceri de 1%;
– Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
– OUG nr. 138/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat întreprinderilor din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul energiei;
– Exportul de fier vechi;
– Creșterea salariului minim ce a dus la neutralizarea diferenței dintre ucenici și personalul înalt calificat;
– Lipsa forței de muncă calificată pentru meseriile specifice siderurgiei.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii, le mulțumesc pentru participarea la această întâlnire: domnului Ștefan-Radu Oprea – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnului Sebastian-Ioan Burduja – ministrul Energiei, domnului Bogdan-Gruia Ivan – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnului deputat Ioan Mang – vicepreședinte Comisia pentru industrii şi servicii, domnului deputat Sándor Bende – vicepreședinte Comisia pentru industrii şi servicii, domnului Silviu-Manolache Mârzac – CEO S.C. ArcelorMittal S.A. și, nu în ultimul rând, doamnei Mihaela Crăciun – director Resurse Umane al S.C. ArcelorMittal S.A. Hunedoara.
Alături de grupul de deputați ai județului Hunedoara, mi-am manifestat interesul de a pune la aceeași masă toți factorii decidenți, pentru a reuși să creăm premisele continuării producției de oțel, păstrării locurilor de muncă, menținerii unui preț competitiv al oțelului pe piața internațională și conservării tradiției în producția de oțel a județului Hunedoara.
Atât eu, cât și colegii mei deputați Natalia-Elena Intotero și Viorel Salan, vom fi întotdeauna alături de siderurgiștii hunedoreni.
Ilie Toma, deputat PSD