Meniu Principal

Școala de vară a Academiei Române, în județul Hunedoara – Sub semnul istoriei!

Scop – susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități
Nici că se putea loc mai potrivit pentru o astfel de tematică a Școlii de vară organizate de Academia Română. Sub semnul istoriei, în Hunedoara – Județul celor două Capitale, manifestare ajunsă la cea de a III-a ediție.
Găzduită de Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului – Retezat din localitatea General Berthelot, Școala de vară se va desfășura între 30 iulie și 2 august 2024 în prezența Acad. Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, care onorează astfel județul Hunedoara pentru a doua oară în acest an, în cadrul unei manifestări de prestigiu.
Cei 12 elevi performanți care vor primi bursă și vor participa la Școala de vară provin din școli generale, licee și colegii din întreaga țară și au fost selectați în urma anlizei a 109 dosare depuse în primăvara anului 2024 în cadrul programului de burse „Academia Română în dialog cu tinerii“. Programul pregătit de Academia Română pentru cele cinci zile ale taberei este bogat și dens, cuprinzând atât întâlniri cu membri ai Academiei Române, cât și excursii tematice în cadrul cărora elevii bursieri vor vizita o serie de obiective istorice și culturale din Țara Hațegului, precum: Complexul de la Sarmizegetusa Regia și Complexul Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea Devei, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Centrul de Știință și Artă din Hațeg, Biserica din Densuș, Mănăstirea Prislop, Rezervația de zimbri, Muzeul Aurului de la Brad, Ansamblul monumental de la Țebea, Observatorul Astronomic Berthelot al Academiei Române.
Temele propuse sunt de mare actualitate sau legate de momente cu semnificații deosebite pentru istoria României, având ca origine județul nostru.
Astfel, Acad. Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, va prezenta referatul “Nevoia de istorie”, iar Acad. Prof. Ioan Dumitrache, Secretarul General al Academiei Române, va vorbi despre „Societatea viitorului” – al cărei impact îl simțim deja în numeroase aspecte ale vieții.
Desigur, nu putem omite faptul că în acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, eveniment căruia Consiliul Județean Huendoara i-a dedicat deja o conferință științifică internațională în luna mai, tot sub egida Academiei Române. Prof. univ. dr. Ioan Bolovan reia tema în cadrul unei Conferințe intitulate „Actualitatea unui model: bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”.
Nu pot decât să mă bucur că județul nostru găzduiește asemenea manifestări științifice de prestigiu, semn al unei tot mai intense activități culturale de nivel ridicat!
Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara