Meniu Principal

LEGI IMPORTANTE, ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR

O inițiativă legislativă menită să înlăture dificultăți apărute în activitatea inspectoratelor de poliție județene este și PL-x 204/2023 – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2023 pentru modificarea art.42 din Ordonanţa Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate.
În scurta mea interventie, am subliniat că respectivul act normativ a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne
Iar la momentul emiterii a fost luată în considerare necesitatea creării unui temei legal, la nivel primar, pentru reglementarea tuturor modalităților de asigurare a hranei pentru persoanele private de libertate aflate în centre de reținere și arestare preventivă din cadrul unităților de poliție.
Anterior Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 prevedea că persoanele private de libertate aflate în stare de reţinere, arest sau detenţie în instituţiile din afara sistemului administraţiei penitenciarelor pot fi hrănite de către unităţile din sistemul administraţiei penitenciarelor, decontarea cheltuielilor pentru prepararea hranei realizându-se potrivit convenţiilor încheiate între unităţile din sistemul administraţiei penitenciarelor şi instituţiile care au în custodie persoanele private de libertate.
Cu toate acestea, în practică, s-a constatat că unele inspectorate de poliție județene întâmpină dificultăți majore în asigurarea hrănirii persoanelor private de libertate aflate în stare de reţinere, arestare preventivă sau detenţie din cauza dinamicii de personal și a lipsei unităților penitenciare de la nivelul județului respectiv.
Ca urmare, Grupul parlamentar PSD va vota favorabil.